Сряда,

Миряни спасяват потопената църква

От: Матей Бонев -
Миряни спасяват потопената църква
A
A
A
  • И отписан от активите на Старозагорската митрополия,
    храмът
    „Св. Иван Рилски“ остава свещено място
  • Каменните й стени устояват вече 60 години на водите
    в яз. Жребчево


Идеята на живеещи в малкото балканско градче Твърдица да поставят камбана на потопения преди десетилетия във водите на язовир Жребчево православен храм "Свети Иван Рилски" подължава да разпалва страстите в социалните мрежи.
Дискусията откри с емоционален пост в профила си във Facebook секретарят на общинската администрация Пламен Курумилев в Твърдица. Той е родом от заличеното от картата на България заради язовира с. Запалня. От него оцелява единствено потопената църква „Св. Иван Рилски“.
"Кръстът са очите на една църква, а камбаната е нейният глас. Вече повече от 65 години този потопен храм е

мълчалив свидетел на всичко

Може би е време да има своя глас. В този смисъл търся съмишленици да и върнем гласа като й дарим камбана. Вече дори съм намерил къде ги изработват. Иска ми се да и дадем възможност да възвестява добри събития - например сватба на млади хора, решили да сключат черковен брак тук", казва Курумилев. И съобщава, че със съпругата му са решили да го направят това лято там. Поне докато още има камък върху камък от църквата или докато се намерят хора, които имат възможност най-накрая да и обърнат внимание и да я спасят…
Оказа се, че още през пролетта на 2016 г. година наистина е бил сформиран Инициативен комитет за спасение на черквата. Ентусиастите изпратили писмо до тогавашния Старозагорски митрополит Галактион с надежда, че могат да разчитат, ако не на финансова, то поне на духовна подкрепа за своята мисия. „Отговор, дори и формален така и не бе получен“, казва един от инициаторите тогава Курумилев, който сега отново отваря темата. През февруари т.г., инициаторите са

изпратили писмо и до новия старозагорски владика

– дядо Киприан и очакват неговия отговор и благословия. „Дори храмът „Св. Иван Рилски“ да е бил отписан от активите на Старозагорската митрополия, то мястото си остава осветено во веки веков“, посочват най-ревностните поддръжници на спасителната мисия. От Старозагроската митрополия потвърдиха, че храмът наистина не е вече в активите й. По време на строителството на яз. „Жребчево“ при отчуждаването на църквата държавата е платила на митрополията близо 100 хил. лв. Въпреки сериозните пречки и трудности за възстановяването или поне поддържането на потопената църква „Св. Ив. Рилски“, Старозагорската митрополия била готова да подкрепи всяко разумно и възможно предложение за това.
Твърдичани се надяват, ако намеренията им рано или късно се осъществят, спасеният храм да бъде обявен и за паметник на културата. Те напомнят, че вече десетилетия на брега на язовира, близо до останките на църквата, си дават среща потомците на живелите в заличеното през 1965-а село Запалня. Миряните са изградили импровизиран олтар с икони и тук

палят свещички в памет на предците си

Спасяването и възстановяването на потопената в яз. „Жребчево“ църква според мнозина миряни е мисия невъзможна. Храмът в момента е публична държавна собственост. Изграждането на каквото й да е съоръжение, дори и камбанария от метални винкели, трябвало да стане с разрешение от Министерството на земеделието, храните и горите, уточняват от "Напоителни системи" – клон Сливен, което стопанисва водоема.
Казват, че навремето строителите на язовир „Жребчево“ не посмели да разрушат храма от страх от Божие наказание и оставили това да свърши водата. Но яката каменна църква не се предава вече шест десетилетия. Водите на язовира заливат периодично черквата, тъй като най-високата водна кота е 266 , а основите й били 7 м по-ниско. Обемът в язовирната чаша обаче достигал тази най-висока кота не повече от 2-3 пъти на 7-8 години. Най-често водата е малко над основите на храма. Дори и когато водоемът е пълен и потопява храма,

над водата винаги оставал православния кръст

Като напомняне, че в грешния ни свят вечна е единствено Вярата.

 

Светинята е дело на тревненски майстори

Според официални документи на някогашното с. Запалня, селището е съществувало от средата на ХV век. Православният храм „Св. Ив. Рилски“ е бил изграден малко след Освобождението от турско робство – през 1891 г. Градежът бил извършен от прочутите по онова време тревненски майстори Ненко и Рую Руеви, а зографията била изпълнена от по-малкия им брат Иван Руев. Стенописите по тавана пък са били завършени по-късно от иконописеца Кирил Кънев и проф. Иван Мандов, чийто род бил от този край. Първи каноничен свещенник в храма е бил козаревският поп Петко Славов.
Общо 250 са били някога къщите на попадналото в чашата на язовир „Жребчево“ с. Запалня, а над 1 000 души са живеели в него по последната регистрация жителите му. При изселването си покрусените запалненци дарили на храмове в Твърдица и Гурково двете бронзови камбани с уговорката, те да бият задължително при смърт на техни съселяни, заселили се основно в тези подбалкански градчета.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички