"Куин" в София: Като магия

Адам Ламбърт и Брайън Мей

"Куин" в София: Като магия | StandartNews.com

Брайън Мей свири "Хубава си, моя горо" и облече тениска на България

25 хиляди плакаха за Фреди, той оживя от екрана

"Един вид магия. Една мечта, една душа." Това са началните думи на великата песен "A Kind of Magic", написана точно преди 30 години от легендарната група "Куин". Същите думи идеално описват концерта на рок титаните в четвъртък на столичния стадион "Георги Аспарухов". Около 25 хиляди фенове от няколко поколения сбъднаха мечтата си да видят поне част от великата група. Самият Брайън Мей призна, че е чакал 45 години за този момент. Емоциите в публиката и музикантите бяха толкова пламенни, че сплотиха всички в една душа. Шоуто беше повече от два часа и превърна преживяването в космически вид магия, за който всички дълго ще си спомнят. И пак според "A Kind of Magic" - "вратата на времето се отвори" и незабравимият Фреди Меркюри оживя. Изобщо на стадиона се случиха толкова много неща - затова ще караме поред, та да може онези, които пропуснаха концерта, да не могат да си простят.

СНИМКИ - ТУК!

Минута след 21 часа над притихналия "Георги Аспарухов" се разнесе мъгла. Публиката търпеливо чакаше своите любимци, без да подозира какво я очаква. Пред сцената летеше феникс, символът на възкресението и емблемата на Фреди Меркюри, заедно с два лъва, рак и дева около корона - логото на бандата, създадено от великия им вокал. След минути светлинни кръгове зад огромното платно "съживиха" животните и те се възнесоха към небето под напрегнатите ноти на първото парче "Flash". И ето ги момчетата водени от побелелия, но неуморим виртуоз Брайън Мей. С него са Роджър Тейлър на барабаните и младият и талантлив нов вокал на групата Адам Ламбърт. С тях бяха Руфъс Тейлър отново на ударни, Нийл Феърклоф на баса и Спайк Едни на клавирните.

Първо уточнение - каквито и похвали да кажем за изпълненията на певеца с невероятен глас, едно е ясно -

Фреди е незаменим и никога няма да бъде надминат.

Но ако можеше да види отгоре Ламбърт, определено щеше да е доволен от заместника си. Адам има изключителен диапазон. А комбинацията между лудото му сценично поведение и огромен респект към колегите си на сцената го превръщат в голям артист.

Началото на концерта беше само загрявка за предстоящото шоу с парчета като "The Hero", "One Vision", "Hammer to Fall", "Seven Seas of Rhye", "Stone Cold Crazy", "Another One Bites the Dust" и "Fat Bottomed Girls", на която публиката вече запя. Хитовете бяха последвани от "Play the Game" и "Killer Queen", на която пък Адам се възнесе на кралски трон. Едва след това младежът заговори: "Преди всичко искам да ви благодаря, че сте тук. Аз имам привилегията да пея с тези легенди на рокендрола, но знам какво си мислите всички вие - че аз не съм Фреди. Знам! Обичате ли Фреди, колкото и ние?" Отговорът беше оглушителен. "Тази вечер ние с вас ще празнуваме кралете на рокендрола!", продължи Ламбърт. "Горещо ли ви е? Потни ли сте? Защото ние искаме да се подмокрите тази вечер! Пейте с нас!", викна от сцената Адам. И така заедно с хилядите българи изпълни великата "Don't Stop Me Now". А тя бе последвана от друга знаменита песен. "Кой тук в София е влюбен?, попита Ламбърт и получи доста възгласи. "Толкова много хора! Но не в мен, ех. В някой друг? Жалко, че не съм аз", призна певецът и за малко да се разплаче. "Може ли някой да избере да обича мен", беше прелюдията му към "Somebody to Love".

След това Брайън Мей взе думата.

И на много добър чист български език каза: "Добър вечер, София! Добре дошли!

Как сте тази вечер?" После се извини, че знае само толкова и продължи на английски: "Чаках 45 години за този момент. И трябва да призная, че е невероятен. Честно, вие сте най-красивата публика. Може ли да си направим една снимка с вас? Имам тук едно нещо, наречено селфи стик!" И с помощта на трите огромни екрана около сцената феновете се видяха през телефона на Мей. "Тук е моментът, когато трябва да пеете с мен, защото имам нужда от помощ. Да направим това за Фреди. Чувствам, че той е все още с нас", каза Мей и запя великата балада "Love of My Life". По средата на изпълнението неочаквано от екраните изгря и самият Фреди. Публиката изригна, а Мей се разплака.

После щафетата пое Роджър Тейлър, който изпя с малко помощ от Ламбърт "A Kind of Magic". После той се впусна в щуро надсвирване по ударните, съревновавайки се със сина си Руфъс, който през цялото време му помагаше на втори барабани. Младокът показа завидна бързина, но старият все още го води с деликатност и чувственост. После последва "Under Pressure" в чест на друга легенда, която ни напусна тази година - Дейвид Бауи.

След това се случиха още четири големи магии "Crazy Little Thing Called Love", "I Want to Break Free", "I Want It All", която озвучиха допълнителни пушечни изстрели, и могъщата Who Wants to Live Forever, придружена от космически светлинни ефекти и огромен диско глобус на сцената.

После дойде кулминацията на концерта, специално подготвена за България.

Брайън Мей беше издигнат високо над сцената на кръгъл стълб

и на фона на звездно небе изпълни "Хубава си моя горо". Едва ли някой в публиката си е мислил, че тази прочута песен може да получи такъв велик кавър и такова виртуозно изпълнение от един от най-добрите китаристи в света.

А след "Last Horizon" и "Tie Your Mother Down" дойде другият разплакващ момент в шоуто - легендарното парче "Bohemian Rhapsody", по време на което Фреди оживя за втори път на концерта. С Адам се редуваха да изпълнят тази велика песен, докато Мей беше облякъл сребърна пелерина, като някакъв магьосник. "Radio Ga Ga" беше епичният завършек на двучасовото шоу. Но, разбира се, нямаше как да мине без бис, за който бяха оставени други два мегахита на "Куин" - "We Will Rock You" и "We Are the Champions". За тях Брайън Мей се появи с черна тениска с българското знаме и надпис "София", а Адам Ламбърт с корона и сребърен костюм.

Единствената песен, която феновете очакваха, но не чуха, беше "The Show Must Go On". Може би "Куин" умишлено не са включили това невероятно парче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай