Показват в музей редки монети, намерени от археолози у нас

Изложени са най-редките и най-интересни монети от Хераклея Синтика

Показват в музей редки монети, намерени от археолози у нас | StandartNews.com

Рядко срещани монети от Хераклея Синтика са изложени в Историческия музей в Петрич. Експозицията включва 19 монети, които са намерени по време на разкопки в античния град до момента. Те са от различни периоди и носят информация за историята на града, както и неговото развитие, разказа за БТА Николай Малчев от Исторически музей Петрич.

Изложени са най-редките и най-интересни монети от Хераклея Синтика. Има от Македонски период, има от Римски период и от различните периоди по време на Римската империя, каза Малчев.

Най-много впечатление прави златната монета на Юстиниан Велики. Така доказахме, че Хераклея Синтика е съществувала сто години след двете земетресения, защото е плащала данъци до края на шести век, посочи той.

Другата интереса монета е тази на Хераклея. Това е много рядка монета, в целия свят са намирани три или четири. Една има в музея в Лондон, една има в Благоевград, но най-хубавата и запазена е при нас. Тя е бронзова, като много интересно е, че отпред е изобразен кривакът на Херакъл, който винаги е бил от дъб, а отзад е щитът на Херакъл, разказа Малчев. Името на античния град идва от Херакъл и от племето синти. Хераклея Синтика означава градът на Херакъл и земята на племето синти, посочи още той.

Другата интересна монета, която открихме е тази от Месамбрия. Тя показва, че хераклейците са търгували чак с Месамбрия, каза Малчев. В експозицията могат да се видят и тетрадрахма на Поликрет, денар на император Август, тетрадрахма на Филип, драхма на Александър Трети Велики и други. Предстои да бъдат показвани още монети, казаха от Исторически музей Петрич.

През юли по време на разкопки в Хераклея Синтика беше открита  оброчна плочка на Тракийския конник. Тя бе отбелязана като „Откритие на 2023“ при раздаването на годишните награди на националната кампания „Чудесата на България” в зала „Марин Дринов” на БАН. Плочката също се съхранява в музея в Петрич.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай