Паметта на една област оживя с дигитална изложба

Снимки разкриват миналото на града

Паметта на една област оживя с дигитална изложба | StandartNews.com

С дигитална изложба паметта на община Търговище оживява. Представена е петата дигитална изложба от поредицата “Търговищка област в архивни документи и снимки”. Тя отразява част от богатата документална памет за община Търговище, съобщи директорът на Държавния архив в областния град Дияна Петрова.

Включените архивни документи са подредени по отраслов признак и хронология. Изкушението от близкото и не толкова близко минало на Търговище и общината могат да открият интересни моменти в показаните 26 слайда.

Както и в предишните четири тематични изложби – за другите общини в обхвата на област Търговище, са застъпени различни аспекти на икономическия, стопанския, културния и обществения живот и просветен живот в региона. Включените архивни материали са от края на ХІХ до ХХ век. Изложбите бяха подредени от екипа по повод 60-ата годишнина от създаването на институцията в областния град е бяха показани през цялата година.

Любопитни за Търговищка община са изгледи от Ески Джумая (днес Търговище), които показват как градът е променял своя облик през годините. Показани са най-старата заповед на Ескиджумайския общински съвет от 2 януари 1892 г., както и Благоустройствен правилник на Ески Джумая от 1932 г.

Поместени са и протокол на Изпълнителния комитет на Градски общински народен съвет – Търговище с решение за създаване на комплекс „Борово око“ от 8 май 1957 г. – както и други материали, съхранява в институцията, които представят прозорливостта на местните хора през годините и далновидността на решенията им.

Специалистите от Държавен архив не са пропуснали и моменти, оставили траен негативен спомен у търговищенци в миналото. Става дума за снимки, показващи изгледи от катастрофалното наводнение от 6 юли 1914 година в Търговище.

През годината подобни изложби бяха изработени за Попово, Омуртаг, Опака и Антоново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай