Битките са по-оспорвани, ще има повече балотажи

Наказателен вот търпят и действащи кметове и "вечни претенденти", казва управителят на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова

Битките са по-оспорвани, ще има повече балотажи | StandartNews.com

Слави няма да дава подкрепа, стратегията му е да се разграничи от досегашните политически субекти

Наказателен вот търпят и действащи кметове и "вечни претенденти", казва управителят на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова

- Г-жо Димитрова, с какво тази предизборна кампания е по-различна от предишните?
- Основното, което различава тазгодишната предизборна кампания от предишните две за местни избори, са много по-оспорваните битки в редица общини. Освен това - изравнени сили между двама, дори между трима кандидати, амбиция, хъс, желание за победа,  високи очаквания общинското управление да бъде в ръцете на авторитетни личности. Друго, което прави впечатление е, че наказателен вот търпят не само някои действащи градоначалници, но и някои „вечни претенденти“. В редица свои проучвания по места Алфа Рисърч наблюдава интересен феномен - умората и изхабяването като политическа психология започват да засягат не само управляващите, но и дългогодишните опоненти, които „по традиция“ участват на всички местни избори. В тази ситуация шанс за пробив имат нови лица, свежи идеи, популярни местни личности, дори и да не са се занимавали активно с политика.
- В кои градове се очакват балотажи? Много ли са?
- „Много“ и „малко“ са относителни понятия. Ако говорим за областните градове, почти сигурно ще има повече балотажи, отколкото на предишния местен вот, когато 15 от тях отидоха на втори тур. Сега оспорвани битки се очакват в София, Русе, Благоевград, Смолян, Ямбол, чиито градоначалници през 2015 г. бяха избрани още на първи тур
- Кампанията на БСП позитивна ли е и ще доведе ли до спечелване на поне един голям град?
- Доколкото мога да съдя, кампаниите на БСП са различни в различните общини – има и по-позитивни, има и доста по-остри и агресивни. Зависи от личността на кандидатите, от обстановката, а и от шансовете за победа. По-слабите шансове втвърдяват тона и поведението, по-силните водят до по-умерен тон, който да привлича една по-широка периферия. На доста места обаче не БСП е консолидиращата опозиционна сила, а различни местни формирования и по-малки партии. Тече процес на обединяване на доскоро фрагментирани политически субекти, които сега застават зад една личност. Поради това е възможно в крайна сметка тъкмо те да се окажат основен претендент за кметското място, или балансьор в бъдещия Общински съвет.
- ДПС води силна кампания, ще подобри ли резултата си и къде се очаква това?
- На местни избори не е като на национални. В България има 265 общини и е много трудно, почти невъзможно, да се прогнозират всички места, където една партия, която и да е тя, ще подобри или влоши резултата си. Освен това, паралелно с изборите за кмет текат избори за общински съвети, които са най-показателни за тежестта на отделните политически сили. Няма агенция, или наблюдател, които да се ползват с обективен поглед върху всички общини и процеси. Като общо наблюдение мога да отбележа само това, че ДПС вероятно ще запази кметовете си в редица по-малки общини, където традиционно има влияние. Но като изключим Кърджали, в по-големите общини ще  играе основно за общински листи, подкрепяйки кандидатите за кметове на други политически сили.
- Вече разединените „Обединени патриоти“ биха ли могли да очакват успех и къде? Джамбазки има ли шанс в София?
- От областните градове, в които имаме наблюдения, не виждам шанс за излъчване на техен кмет. На редица места обаче, главно ВМРО, могат да подобрят резултата си във вота за общинските листи. Идеите на Ангел Джамбазки не печелят сериозна популярност в град като София и според нашите наблюдения той ще остане извън челната тройка.
- Според Вас новият политически субект Слави Трифонов ще се намеси ли по някакъв начин с подкрепа?
- Не очаквам. Стратегията му е да се разграничи максимално от досегашните политически субекти, а това изключва подкрепа за някой от тях на местния вот. А и в местната власт има такова оплитане на личности, бизнеси и интереси, че това гарантирано би му донесло негативи. Партията му ще се готви за участие на следващите парламентарни избори, когато е по-лесно за един нов политически субект да пробие.
- Би ли могъл евентуален негативен вот за ГЕРБ като цяло да доведе до предсрочни избори?
- При хипотеза масов негативен вот и загуба на позиции в местната власт, това може да катализира политическа нестабилност и респективно, предсрочни избори. Към момента обаче, не виждам основание за такъв развой. ГЕРБ вероятно ще загуби част от позициите си в местната власт, което е дори оздравително за него, но като цяло ще запази позициите си на първа политическа сила. След местния вот политическата карта на България и мнозинствата в общинските съвети ще бъдат доста шарени, за да послужат като механизъм за натискане спусъка на едни предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай