Жозе Салойо: Отговорна банка означава да работиш за устойчивост

BNP Paribas – една от най-големите финансови групи в света

Жозе Салойо: Отговорна банка означава да работиш за устойчивост | StandartNews.com

Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България

 

- Г-н Салойо, как БНП Париба Лични Финанси допринася за прехода към по-устойчива икономика?

 

- Като част от BNP Paribas – една от най-големите финансови групи в света, ние сме отговорен кредитор и партньор и смеангажирани с важните процеси в обществото. Ето защо полагаме сериозни усилия да популяризираме устойчивата икономика и начин на живот и изучаваме задълбочено проблемите пред околната среда и обществото. Според множество проучвания, проведени от наши експерти, НПО и експертни центрове,с които работим, днес светът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства – климатичнипромени, изчерпване на природните ресурси и нарастващи неравенства.

Нашето убеждение е, че потреблението е в основата на тези глобални предизвикателства и, че то може да бъде и тяхното решение. Чрез по-отговорно потребление, хората могат да запазят природните ресурси, да намалят въглеродния си отпечатък и да постигнат по-мащабни промени. Ние вярваме, че хората могат да гласуват с парите си за по-добър свят. Затова активно работим в посока стимулиране на отговорното потребление и устойчивия бизнес сред нашите партньори, клиенти, служители и сред обществото като цяло.

- Мислите ли, че хората са готови да променят потребителските си навици към по-голяма устойчивост и какво означава да потребяваш отговорно?

- Промяната на потребителските навици е неизбежна и причината за това е много проста. Хората се притесняват за бъдещето на Земята. Според нашето голямо проучване „Обсерватория“, 60% от европейците вярват, че планетата е достигнала повратна точка и, че последиците могат да бъдат катастрофални, ако не се вземат нужните мерки.

За да се предотврати това, хората са склонни да променят потребителските си навици. Близо 90% от европейците са готови да намалят количеството на отпадъците, които изхвърлят и да ремонтират повредени уреди, вместо да ги заменят с нови. В тази връзка, 86% от хората заявяват, че са готови да купуват по-трайни уреди, дори и това да означава да ги ползват по-дълго време и да не притежават последни модели. Друга стъпка, която е посочена като много важна от 85% от участниците в проучването е ограничаването на потреблението на вода, електричество и изкопаеми горива, а 84% от европейците са готови да потребяват по-малко пластмаса.

          

                  

                                                                                                        

- Каква е ситуацията в България – според вас българите готови ли са да приемат по-отговорно поведение като потребители?

- Тази промяна вече си прокарва път в България и все повече хора имат отговорно поведение. Нека ви дам няколко примера, на базата на нашите данни и на информацията, която получаваме от търговските ни партньори. В сегмента на покупките на стоки на изплащане наблюдаваме ръст на търсенето на енергийно ефективни уреди. Така хората не само пестят пари от бъдещи разходи за енергия, но и намаляват въглеродния си отпечатък. Друг пример е покупката на спортно облекло и оборудване, направено от преработена пластмаса от океана, което се предлага от нашия партньор „Спорт Депо“. Други търговци като Ozone.bg и Ardes предлагат ремаркетирани продукти, което също е полезна за околната среда инициатива. Българите са готови и да удължават живота на устройствата си. Както споделят нашите партньори от iRobot4You, интересът към ремонт на уреди е все по-голям.

Доказателство за промяната на навиците на хората са и кампании като „Капачки за бъдеще“. Виждаме, че все повече хора се включват, което показва, че българите предпочитат да рециклират вместо да изхвърлят полезни материали.

- Каква е ролята на финансовите институции в промотирането на устойчивото потребление?

- Като лидер на пазара с повече от 1 600 000 клиенти, ние можем да достигнем до много хора и да ги подкрепим в усилията им за отговорно потребление. Нашите кредитни консултанти са готови да дадат съвет как да изберат енергоспестяваща домакинска техника. В блога ни публикуваме полезна информация, посветена на устойчивото поведение. Освен това, ние споделяме добри практики, които са възприети в други страни, и вярваме, че могат да имат добра почва за развитие и в България.

Щастлив съм от факта, че партньорите ни са толкова отговорни, колкото сме и ние. Те оценяват усилията ни, насочени къмустойчивото потребление и ни подкрепят в тази мисия. Виждаме, че партньорите ни предлагат все повече енергийно ефективни уреди, оптимизират опаковките си, предприемат мерки за намаляване на консумацията на енергия в магазините си и така нататък.

Общите ни усилия не се ограничават само до мерките, които вече споменах. От наша страна ние подкрепяме партньорите като популяризираме техните добри практики. Организираме публични събития и каним водещи търговци да дискутираме заедно актуалните теми за климатичната промяна, бъдещето на плащанията и как всички участници по веригата – търговци, клиенти и финансиращи институции могат да допринесат за по-доброто бъдеще на планетата. Последното такова събитие беше конференцията „Ритейл бизнесът днес и утре: Плащания и Устойчивост“, което се проведе на 28 септември 2021 г.

- Как насърчавате устойчивото поведение вътре в компанията?

- За нас да сме отговорни и компания за пример е дългосрочен ангажимент с ясни цели, които следваме. Първата стъпка за постигането им е промяна на корпоративната култура вътре в компанията. Започнахме с пълна промяна на централния ни офис. Вместо стаи за отделните екипи, сега разполагаме с отворени пространства, в които хората работят заедно. Дори и аз нямам собствен офис. По този начин използваме в максимална степен естествената светлина, което ни помага да пестим енергия и да поддържаме свежия вид на стотици растения, за които колегите ни се грижат.

Разбира се, цялото оборудване в офиса – от осветителните тела до кафе автоматите и вендинг машините е с висок енергиен клас. Това се отнася и за принтерите, които се използват изключително рядко – насърчаваме колегите да принтират само ако е наистина необходимо.

Друга важна промяна е отказът от пластмаса за еднократна употреба. Вместо пластмасови или хартиени чаши, използваме керамични и стъклени, приборите са от метал и разполагаме с кошчета за разделно събиране на отпадъци. Колегите ни участват и в доброволни инициативи за опазване на околната среда – те засаждат дървета, събират пластмасови капачки и „осиновяват“ кошери.

Значим елемент от корпоративната ни култура е и да използваме колкото е възможно по-малко хартия. Затова въведохме дигитално подписване на договори не само когато клиентите ни кандидатстват за кредит онлайн, но и на място в офисите ни или в магазините на нашите партньори. Това пести хиляди тонове хартия всяка година, което се равнява на стотици спасени дървета.

- Бихте ли споделили примери за инициативи на групата BNP Paribas в подкрепа на устойчивото развитие?

- Групата BNP Paribas, от която сме част, е един от флагманите на положителната промяна. Както показва публична информация от компанията, през 2015 година е поет ангажимент за постепенно приравняване на портфолиото на групата към изискванията на парижките споразумения за климата. През 2017 г. е преустановено финансирането на нови проекти за въглищни ТЕЦ-ове. „Изходът“ от въглищната енергетика е ускорен през 2020 година, когато BNP Paribas поема ангажимент да прекрати финансирането на тази индустрия в ЕС до 2030 година и до 2040 година за останалия свят. Също така, според информацията на сайта на групата, до 2025 г. ще бъде редуцирана експозицията към проучването и добива на петрол и газ с 10%. От 2020 година, BNP Paribas се е ангажирала да не финансира такива проекти в Арктика, както и експорт на петрол от еквадорската част на Амазония – две зони, които са изключително чувствителни от гледна точка на биоразнообразието.

Усилията на Групата да подкрепи опазването на планетата могат да бъдат показани с цифри– целта е да бъде осигурено финансиране в размер на 3 милиарда евро за защита на биоразнообразието и други 1 милиард евро за финансиране на екологичния преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай