Запазват хотели само за ученици на морето

Туроператори в надпревара за интересни и атрактивни оферти

Запазват хотели само за ученици на морето | StandartNews.com
  • Аквапаркове, пиратски кораби, екскурзии до острови и културни забележителности са сред предложенията
  • Туроператори в надпревара за интересни и атрактивни оферти

Туроператори отсега запазват хотели, които ще бъдат специално за ученици по програмата на МОН "Отново заедно". В сряда Министерски съвет взе решение тя да бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет. С тези пари на почивка ще бъдат изпратени 30 000 деца и придружаващи ги учители, като целта е да се спаси туристическия бизнес, а учениците да се социализират отново след продължителното дистанционно обучение.Дълго време стоеше въпросът как точно ще се настаняват децата, като се има предвид, че по същото време в курортите има и възрастни туристи. От "Албена тур" обясниха, че отсега са запазили за учениците два хотела на първа линия  -  "Елица" и "Нона". "Ако няма достатъчно желаещи училища и деца, ще освободим единия от хотелите за други туристи", обясни изпълнителният директор Красимира Стоянова.

Децата ще бъдат по две в стая, а в допълнение ще им бъдат предложени спортни състезания на плажа, посещение на Аквапарка, две екскурзии, както и аниматори. Ще имат и два концерта, както и плажно парти. Изхранването на малките ще е на принципа "ол инклузив".Училищата, които кандидатстват за получаване на пакета от 500 лева на човек, трябва да предложат на МОН поне три оферти от туроператори, от които една одобрена. Затова и битката е жестока - тъй като туроператорите не могат да се борят за цена, състезават се в предлагането на атракции, така че школата да ги харесат. "Албена тур" обявяват също, че предлагат и няколко екскурзии, една от които до прословутия "Аладжа манастир". Ще имат и образователна лекция за здравословното хранене от световен специалист - Светослав Хаджиев, както и допълнение - за пътя на храната. А зеленчуците, които ще опитат, са отгледани от организацията, която ги настанява.  "Чинар холидейс", които оперират в Слънчев бряг и Свети Влас, пък предлагат настаняване на българските ученици в луксозен лагер, в който в минали години са нощували деца предимно от Русия и Украйна, както и спортни групи.

Учениците ще бъдат по трима или четирима в стая, а навън има спортни съоръжения и басейн. "Предлагаме седем вида полудневни екскурзии, от които училищата могат да си изберат четири според възрастта и желанието на децата - до Несебър, до остров Света Анастасия, до Аквапарка в Несебър и други. Имаме забавления и с пиратски кораб, който ще е истинска атракция за по-малките", разказва Темка Томова от "Чинар холидейз". Фирмата предлага и настаняване в хотел в обособено крило за по-големите ученици, които ще бъдат по двама в стая."Не приемаме тезата, че ще спасяваме сезона на мутрите. Ще настаним децата на места, които са подходящи за тях, а не в бетонните огромни хотели. А и никой хотелиер, който има възрастни туристи или семейства с деца в сградата си, не би приел част от стаите му да се превърнат в детски лагер", допълва Томова. Тя споделя, че ще назначи аниматори и екскурзоводи за полудневните екскурзии, така че учителите могат да не се притесняват - ще има кой да наглежда децата, а те ще имат възможност да си отдъхнат от непрестанния надзор. Има обаче един сериозен въпрос - защо решенията за пътувания не се вземат от общините. "В цената е включен автобус, а не е рентабилно да возим 12 или 15 деца с автобус до морето.

Ако решението се вземе за две групи на база община, ще бъде по-рентабилно", смята Томова.  Министерството на образованието и науката приема заявки за участие в програмата от 16 до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бю-джет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети. МОН формулира няколко вида примерни критерии: продължителност на обучението от дистанция, представяне в учебния процес, социален статус, здравен статус. Въпреки това доста от училищата още не са взели решение кого ще изпратят, защото не могат да формулират свои критерии. Част от директорите казват, че няма да се включат в програмата, защото съществува вероятност да изпаднат в конфликт с родители и учители.

Други твърдят, че ако става дума за начален курс, всички ученици в четвърти клас са се представили много добре на изпитите и няма как да ги делят. Мнозина се опасяват, че и ученици, и учители, и родители вече са направили плановете си за лятото и срокът да се реагира е твърде кратък. Училищата трябва да съберат не по-малко от три оферти от туроператори и да изберат най-добрата от гледна точка на условия за транспорт, настаняване, хранене, застраховка и съпътстваща културна, спортна и/или социална програма. Големият спор е дали учителите могат да получат допълнителни командировъчни средства от училищата или туроператорите. Повечето директори ще командироват желаещите преподаватели за по 20 лева на ден, но все още не се знае дали туроператорите ще добавят своя сума. Тя обаче би била за сметка на намаления пакет на децата, обясниха туроператори.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай