Четвъртък,

Всичко поскъпва, какво да правим

От: Стандарт -
443
Всичко поскъпва, какво да правим
A
A
A

Поскъпнали са почти всички стоки от първа необходимост. Повишението е различно в градовете в страната, съобщава Нова телевизия.

Седмично Николай Велков прави по едно голямо пазаруване, за което отделя около 100 лева.  "Олиото беше към 2,50 лв., сега е към 4, даже над 4 лв. Зеленчуците също са доста скъпи, не знам дали е защото са оранжерийни. Вече се забелязва леко понижение, защото и лятото напредва", коментира той.

"Хубавите марки кашкавал си много по-скъпи от другите. Вече са и най-различни и не можеш вече и да се ориентираш. При яйцата увеличението не се усеща много, защото сега е сезонът на кокошките", коментира още той.

При местните продукти Николай също наблюдава увеличение на цените. "Лека полека се вдигат и човек понякога се ограничава от някои неща, защото иначе сметката не излиза накрая", казва Николай.

Всичко поскъпва. Ами сега?

В студиото на "Събуди се" темата коментираха Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика и Богомил Николов - председател на "Активни потребители".

"Усещането за увеличение на цените може би е малко предварително, защото това са процеси, които няма да траят една седмица. Знаем, че световната парична политика в последните години силно стимулира предлагането на пари. Те са много евтини в момента, а това особено касае кредитирането в България", каза Богомил Николов.

"Започнахме да разполагаме с повече пари, но не спечелени, а заемни. Хората се изкушават да взимат заеми и именно с тези пари отиват на пазар. Това обаче се отразява веднага и се създава инфлационна ситуация", допълни той.

"Когато се зададе криза е много важно българинът да има сериозно отношение към портфейла си и да не се доверявана безплатните пари, които винаги му се предлагат под една или друга форма, защото рано или късно някой трябва да плати сметката", коментира Аркади Шарков.

Поскъпнаха от храни до имоти. Защо?

"Инфлацията в момента е пълзяща и не се виждат големите ефекти, но хората продължават да влагат в имоти", коментира в студиото на "Тази неделя" по bTV финансовият консултант Стойне Василев. Според него, за да си запазим парите, трябва да разпределим парите си в няколко актива и един такъв наистина са недвижимите имоти.

Василев обясни и че се наблюдава покачване на цените на старите автомобили с 20-30%, което се обяснява с това, че производството е спряло за времето на кризата. Ако се увеличи покупката на нови автомобили, това е една от индикациите, че излизаме от кризата, добави той.

Финансовият консултант коментира и че при милионерите се наблюдава закупуване на луксозни къщи извън града, които се дават под наем.

Василев разясни и къде не е добре да инвестираме, а именно в неща, от които неразбираме.

Той поясни, че и депозитите са вече понятие, от което големите банки се отказват и те все по-често ще имат такси, което със сигурност ще доведе до загуба на пари. Според него кредитите са с исторически ниски лихви, но е добре да се пресметне хубаво, ако решим да теглим заем, пише dir.bg.

  


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички