Ветеринарите с мисия и по време на пандемията

Те предпазват от болести, преносими и между хората, гарантират безопасност на храните

Ветеринарите с мисия и по време на пандемията | StandartNews.com
  • Здравето и хуманното отношение към животните играят ключова роля в превенцията и управлението на болестите
  • Те предпазват от болести, преносими и между хората, гарантират безопасност на храните

Д-Р ГЕОРГИ ЧОБАНОВ специално за в. "СТАНДАРТ"

Пандемията от COVID-19 засегна всяка обществена дейност в световен мащаб, дори спря много дейности, приемани като рутинни и неизменни в ежедневието на хората. Това обаче е невъзможно в редица сектори на националното стопанство, сред които е животновъдството и свързаното с него ветеринарномедицинско обслужване.
Макар основният фокус на пандемията да е върху човешкото здраве и прoдоволствието, тъй като Covid-19 засяга хората, но не и селскостопанските животни, профилактиката и контролът на заразните заболявания по животните останаха непрекъснати.
На 18 март 2020 г. бе изготвено и публикувано Съвместно изявление на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната ветеринарна асоциация (WVA). Според него, за да се справят ефективно с предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19, много правителства по света предприеха рестриктивни мерки за закриване на несъществени стопански дейности и предприятия. Тези решения повдигат въпроси относно потенциалните начини за приспособяване, които следва да се приложат от страна на ветеринарната професия.
В този контекст OIE и WVA се застъпват в подкрепа специфичните дейности на ветеринарните служби да бъдат разбирани и приемани като същностно значими дейности.
Ветеринарните специалисти представляват

неразделна част от световната здравна общност

Освен в дейностите, свързани със здравето и хуманното отношение към животните, те играят ключова роля в превенцията и управлението на болести, включително тези, преносими между хората, а също и за гарантиране безопасността на храните за населението.
В ситуацията на Covid-19 е изключително важно, сред многобройните свои дейности, ветеринарните специалисти устойчиво да работят така, че:
- ветеринарните инспекционни служби да могат да контролират пълноценността и целостта на общественото здраве;
- само здрави животни и техните продукти да влизат в хранителните доставки, за да се гарантира безопасността на храните;
- да могат да бъдат успешно решавани различни спешни и/или извънредни ситуации;
- да се поддържа изпълнението на различни предпазни мерки, като ваксинация срещу заболявания със значимост за общественото здраве или икономиката;
- да продължават приоритетните научноизследователски дейности.
При осъществяване на своята дейност, ветеринарните специалисти носят отговорността да опазват своето здраве, здравето на хората, с които работят и здравето на своите пациенти или клиенти. Следователно те са длъжни да осигуряват високи нива на биосигурност, да защитят персонала си и той да е с необходимото оборудване, а също и това стопаните на животни да бъдат информирани за предпазните мерки. Отговорност на всеки индивид е да гарантира поведение, с което да се избегне по-нататъшното разпространение на COVID-19.
Какво се случи у нас във връзка с ветеринарния контрол на болестите по животните?
От началото на годината бяха констатирани

няколко огнища на Африканска чума

при домашни свине. За съжаление бяха засегнати 2 големи индустриални ферми, в които се отглеждаха общо над 65 000 свине. Заболяване се доказа и в още 15 - почти всички от тях с Източнобалканска свиня.
При дивите свине за 2020 г. са констатирани 305 случая на заболяване. Инфлуенца по птиците от началото на годината е констатирана в 8 ферми. Във всички тях мерките са приключени. Какво обаче се прави по превенцията на заразните заболявания по животните? Работата е в 2 основни направления: контрол, изпълняван от Официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) и дейности по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2019-2021 г., изпълнявани основно от Регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ).
По отношение на контрола - само за периода 04.05.2020 г. до 08.05.2020 г. (19-та седмица) са извършени общо 210 проверки относно здравословно състояние на животни, без констатирани несъответствия. Издадени са общо 5 предписания във връзка с положителни проби за Ку-треска.
Направени са 127 проверки по идентификация на животните и са констатирани 81 несъответствия, за които са издадени 46 предписания и 60 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).
В сектора за хуманното отношение към животните са извършени 154 проверки с установени 33 несъответствия, за които са издадени 34 предписания и 2 АУАН. Одобрени са 3 транспортни средства за превоз на животни.
От началото на годината общо посетени и проверени по отношение на идентификацията и хуманното отношение на животните са над 1200 ферми.
В сферата на

ветеринарните медикаменти

за последната седмица са извършени общо 50 проверки. Издаден е 1 АУАН.
Извършени са 841 документални проверки за изготвяне на справки от ВетИС и заверки на анкетни карти на земеделски производители и 806 други административните проверки, издадени са 2 681 паспорти за говеда. Приети, входирани и обработени са 633 документа за регистрация на животновъдни обекти (ЖО), 120 документа и проверки на ЖО за издаване на становища по програми, изготвени са 345 справки, доклади и отчети, както и са извършени 108 трансгранични проверки по здравословно състояние и вземане на кръвни проби от животни.
Във връзка с проверките, свързани с профилактичната програма за седмицата са направени 7 документални проверки със становища за изпълнението на мерките от РВЛ и 44 физически проверки при изпълнението им, с издадени 6 предписания и 2 АУАН.
Успоредно с това тече и дейността на РВЛ.
От началото на годината за туберкулоза по говедата са изследвани над 72 000 животни.
В унисон с факта, че антраксът е стационарно заболяване, ваксинирани са над 8500 говеда и 25 000 овце в 16 области на страната.
Изследвани за Бруцелоза са над 45 000 кръвни проби от овце и кози и над 72 000 от говеда. Стартира и изпитването за Бруцелоза в млечните кравеферми, а освен това са взети над 27 000 проби за доказване качеството на кравето мляко. По отношение на Синия език към момента са ваксинирани около 40% от говедата (в отделни области над 70%) и 30% от предвидените за ваксинация овце (над 60% в някой области).
При Заразния нодуларен дерматит вече са ваксинирани около 40% от говедата в страната. Запазвайки темповете на работа, през 2020 г. ще имаме ваксинирана и съответно имунна популация преди да се намножат инсектите, преносители на тези две опасни за икономиката ни заболявания.
Пролетта е и сезонът за

активна работа в пчелините

Интензивно се извършват пролетните пчелни прегледи, като срокът за това бе удължен до края на месец май. На това решение повлияха най-вече лошото време и COVID-19. Прегледани са около 6000 пчелина с 450 000 пчелни семейства, което е по-голямата част от отглежданите в страната.
Стартира и работата, свързана с контрола на отравянията на пчелите - работи се активно за максималното им ограничаване, както и за своевременното им доказване в случаи на инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай