Управителят на БНБ каза как ще изглеждат българските евромонети

БНБ провежда системна и последователна политика на затягане на монетарните условия

Управителят на БНБ каза как ще изглеждат българските евромонети | StandartNews.com

1 януари 2025 г. Продължава да бъде целевата дата за приемането на България в еврозоната. Това заяви пред БТА управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, който беше преизбран на поста.

Димитър Радев заяви, че на последното си заседание Управителният съвет на БНБ е взел решение да "бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци". Това означава, че върху евромонетите ще бъдат запазени образите на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис "БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ". Освен това се предвижда думата "стотинки" също да бъде запазена при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.

Намерението да се задържи бюджетният дефицит в рамките на 3 процента от БВП е стъпка в правилната посока, каза Димитър Радев.

БНБ провежда системна и последователна политика на затягане на монетарните условия. Последната стъпка в това отношение в сила от 1 юли т.г. е увеличението на 12 процента на задължителните минимални резерви, които банките трябва да съхраняват в БНБ. На практика това означава изтегляне на няколко милиарда лева от търговските банки. Целта е да се намали кредитната експанзия на банките, преди всичко в сегмента на жилищните кредити. Това ще натисне надолу търсенето и потреблението, а следователно и инфлацията, категоричен е управителят на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай