Синдикатите посочиха двете стъпки, които ще удържат инфлацията

Анализ на КТ „Подкрепа“ за инфлацията у нас

Синдикатите посочиха двете стъпки, които ще удържат инфлацията | StandartNews.com

Следващите месеци (може би и години) ще бъдат изпълнени с неизвестност и затруднения както за гражданите, така и за българския бизнес. Цените на енергоизточниците ще растат и ще бъдат допълнителен двигател за нарастване и на цените на крайните потребителски стоки и услуги. Това се посочва в анализ на КТ „Подкрепа“ за инфлацията у нас.

Според синдиката в тези условия единствената защита за българските граждани е ограничаването на износа на електроенергия и увеличаване ролята на мощностите, които работят с местен ресурс – въглищните ТЕЦ-ове.

На годишна база инфлацията у нас нараства от 9,1% през януари до 10% през миналия месец. За сравнение през февруари 2021 г. инфлацията беше минус 0,1%.

Най-значим е ръстът на цените в транспорта с почти 21%. Следват цените на хранителните продукти и за поддръжка на жилището. Ръстът на потребителските цени е по-умерен и под нивата от февруари 2020 г. само за алкохолните напитки, тютюневите изделия и здравеопазването – 1,4% и 1,5%.

Това развитие е очаквано с оглед на рекордните цени на енергоносителите. През 2021 г. ръстът им беше предизвикан от три основни фактора:

- намаляване на очакваните количества електроенергия, произведени от ветрогенератори в Германия, което доведе до нараснало търсене на заместващи горива като газ;

- нараснало търсене на ел. енергия и горива, вследствие от настъпилото икономическо оживление след коронакризата;

- недалновидните договори за доставка на газ за 2021 г., които не бяха съобразени с нуждите на европейската икономика.

Всички тези фактори щяха да имат минимално отражение върху ежедневието на българите, ако пазарът на електроенергия в страната не беше либерализиран в средата на 2021 г., посочват от синдиката. Оттогава произведената в България ел. енергия се търгува на борсата, където местният бизнес се съревновава за наличната енергия редом с чуждия.

И съвсем логично цената се увеличава до нивата на европейските цени. Но пък произведената продукция се купува от българските граждани с български, а не с европейски заплати.

Макар засега (до 2024 г.) цените на електроенергията за домакинствата да са регулирани, а не да се движат съобразно волатилния свободен пазар, който всъщност доведе до бума на ел. енергията за бизнеса, тези данни илюстрират как увеличението на цената за производителите се отразява и на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай