Търговете за ниви тръгват днес

Бонус от Брюксел за фермерите, които спечелят наддаването

Търговете за ниви тръгват днес         | StandartNews.com

София.  Треска за ниви започва в страната от днес. Това е денят, в който тръгват първите търгове за продажбата на държавни земи. Над 100 000 декара от поземления фонд ще могат да станат притежание на частни стопани.

Очаква се средната цена на продадените парцели да стигне около 350 лв. на декар, точно колкото е и пазарната цена на земеделските имоти в момента. "Най-важното обаче е, че тези ниви ще влязат в сеитбооборота и от тях ще започне да се произвежда земеделска продукция", коментира Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители в България. Това е и възможност за уедряване на парцелите, което пък прави по-лесна и евтина обработката им. Оттам води до по-ниска себестойност на продукцията и по-висока конкурентоспособност на сектора, обясняват фермерите. Животновъдите също чакат с надежда търговете. Те ще наддават за пасищата и ливадите от държавния поземлен фонд. "Имаме доста фермери, които ще се възползват от възможността да си купят нови пасища и ливади, за да получат и повече субсидии от Европейския съюз. Има и такива, които досега са ползвали държавните земи под наем, а сега ще могат да ги получат като своя собственост", каза шефът на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова. Всеки от земеделците, който успее да вземе парцел, ще увеличи приходите си. От една страна, като увеличи производството си, а от друга - като получи право за европейска субсидия и за новите парцели. Всеки допълнителен декар носи на стопаните около 30 лв. държавна и европейска помощ. Така общо за стоте хиляди декара се очаква в джобовете на стопаните да влизат поне по 3 000 000 лв. на година. По-важното обаче е, че земите вече няма да пустеят, а ще се обработват. Това от своя страна ще помогне за получаване на повече субсидии в следващия програмен период - от 2014 до 2020 г., твърдят стопаните. Представителите на областните земеделски служби подчертават и още нещо положително. Това е първият търг, на който се пускат всички пустеещи парцели от държавния поземлен фонд. "Така имаме шанс да намалим бурените и да започнем да вадим печалба вместо троскот", казват овощари и зърнопроизводители. "По-добре държавата да продава земи на търгове срещу компенсаторки, защото ще има частни собственици, които да спечелят от това, вместо да се подаряват държавни имоти чрез заменки, както беше при предишни правителства", казват още стопаните. 

Парцели от 3 до 300 декара ще бъдат продадени в търговете за държавни ниви, показва справка на сайтовете на областните служби по земеделие. "Това ще позволи на собственици на поименни компенсационни бонове да инвестират в земеделието и да развият земеделска дейност, което би раздвижило и оживило сектора. Тези, които не искат да се занимават със земеделие, пък могат да продадат боновете си и да получат истински пари вместо ненужни хартийки", обяснява Валентин Христов от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти. "Дори площите, обявени за продан, са малки в сравнение с многото държавна земя, която стои и бездейства фактически", смята Румен Йончев, който е председател на Земеделския народен съюз. Според него държавата е лош стопанин и трябва да обяви за продан всички земеделски имоти, които не са стратегически. На това мнение е и Валентин Христов, който подчертава, че в страната има над 300 млн. поименни компенсационни бона, които трябва да бъдат осребрени. Това може да стане единствено чрез продажбата на държавни земи срещу бонове. Другият ефект, който се очаква да бъде постигнат чрез тези търгове, е увеличение на цената на земеделските земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай