Стотици тютюнджии от Неврокопско поемат към Гърция

Стотици тютюнджии от Неврокопско поемат към Гърция | StandartNews.com

Гърци на лов за наши земеделци срещу 25 евро надница

Благоевград. Тютюнджии масово се стягат да заминат на гурбет в чужбина заради ниските изкупни цени на тютюна. За това алармираха кметове на населени места в Неврокопския край. Най-много от мераклиите да поемат в странство ще търсят късмета си в Гърция.

„При тези цени от 4 до 5 лева за килограм няма как да заделим средства за нова реколта. А и бъдещето на бранша е неясно", споделят тютюнджии от община Сатовча. На тях им писнало да живеят на вересия и да пълнят тефтерите в магазините. Затова са категорични, че ще търсят препитание в южната ни съседка. Необратимо е положението за стотици тютюнджии, призна и кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Те не искат да чуят повече нито за производство на тютюн, нито обещания за високи изкупни цени. Нищо не може да ги задържи в страната ни.

„Ние, кметовете, пак ще правим едни от най-тъжните справки - колко хора са напуснали общините ни и са потърсили късмета си в чужбина", твърди общинският управник, който е председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Гръцки земевладелци вече обикалят селищата в Неврокопския край в търсене на работливи тютюнджии. Комшиите от южната ни съседка вървят от село на село и се договарят с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата. Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. Стискат си ръцете и нашите хора заминават в началото на месец май за Гърция. След 2-3 месеца получават 50% от цялата сума, а останалото след приключване на беритбата на "зеленото злато". Надницата им е между 20 и 25 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай