Стотaчка обезщетение за скъпия газ

Фактурата за тристаен апарамент е 500 лева за декември

Стотaчка обезщетение за скъпия газ | StandartNews.com
  • Фактурата за тристаен апарамент е 500 лева за декември
  • Намалението на сметките ще е около 20%

Домакинстата, отпопляващи се на газ, ще получат компенсации заради високите цени за декември и януари.

Обещетението ще е 50% от ръста на цената, обявиха от Министерството на енергетиката. Не бива обаче потребителите да считат, че това означава, че сумата по фактурата им ще се понижи с 50 на сто. Реално компенсацията за декември ще възлиза на около 20% от платеното. Причината е, че размерът на обезщететнието прдставлява една втора от разликата между приетата за базова цена на газа от 48,80 лв/Мвтч и реалната цена за съответния месец.

Например домакинство, отопляващо с газ тристайно жилище от 90-100 квадрата, чиято декемврийска фактура е била около 500 лева, ще получи обезщетение от стотина лева. Хубавата новина за потребителите е, че компенсациите за декември и за януари може да бъдат отразени накуп в януарските фактури.

Как се формира сметката

От енергийното министерство разясниха, че компенсацията за месец декември ще е от порядъка на 26,77 лв. за мегаватчас. Размерът й за януари ще е по-голям – 42,31 лева за мегаватчас, тъй като газът поскъпна с 30% от началото на тази година.

Примерна фактура показва, че за отопление, готвене и подгряване на вода в тристайно жилище, са изразходвани около 3 мегаватчаса газ през декември. Цената на синьото гориво за последния месец на миналата година е 102.33 лв/Мвтч. В това число обаче не влизат таксите за пренос от самия доставчик, както и ДДС. Затова в конкретния случай се добавят 25,26 лева на на мегаватчас такса разпределение, както и 1,33 лева снабдяване, 0,6963 такса пренос и 3,948 лева такса достъп, които следва да се умножат по три според израходваното количество газ. Като се добавят към тях и 20% ДДС, фактурата на въпросното домакинство излиза малко над 480 лева за декември. При определена компенсация от 26,77 лева за всеки мегаватчас, обезщетението на това домакинство излиза 80,31 лева – т.е. точно 20% от размера на декемврийската фактура.

Ако същото семейство ползва пак същото количество газ, през януари сметката му вече ще е 495 лева –т.е. със 115 лева повече заради по-високата цена на газа. Тогава обаче и обезщетението ще е по-голямо – близо 127 лева (42,31 лева за всеки от изразходваните три мегаватчаса).  

Компенсацията за декември и януари би могла да бъде отразена общо за двата месеца още в януарските сметки, обясниха в сряда от енергийното министерство. Това означава, че потребителите може да получат приспадане на 127 лева за януари + още 80 лева за предишната сметка от декември, или общо 207 лева. При фактура от 595 лева това означава, че потребителите ще трябва да платят малко под 400 лева за януари, като се махне обезщетението. В случая става въпрос за семейство, обитаващо тристаен апартамет, като приемем че този месец ще изхарчи толкова газ, колкото и през миналия. При по-големи домакинства, отполяващи къщи, сметката ще е различна и може да стигне и 1000 лева в зависимост от използваното количество газ. При тях сборът от компенсациите за двата месеца ще е около 350 лева, т.е. реално за януари ще платят 650 лева.

Цената тръгва надолу

Добрата новина за потребителите е, че следващите месеци се очаква цената на газа най-после да мръдне надолу.Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви във вторник, че се очаква през феврури газът да струва с 14% по-евтино от този месец - 114 лв/Мвтч. „Булгаргаз“ пък напрарави предварително предложение за март за още по-ниска стойност от 112 лв./Мвтч. Това обаче са предварителни оценки, а окончателните цени за двата месеца ще бъдат утвърдени съответно на 1-и февруари и 1-март.

Можеше да е по-евтино

Междуврменно енергийният министър Александър Николов коментира, че е можело и за този месец газът да е по-евтин отколкото беше утвърдено. „Повишението в цената на природния газ за януари 2022 г. можеше да не е 30 на сто като предложение от "Булгаргаз" до КЕВР, а според нашите анализи 5,15% за уязвимите потребители на регулирания пазар, ако дружеството следваше ролята на обществен доставчик и максималната им защита от ценовите шокове. Така, ако се формира в защита на обществения интерес, стойността на газа би могла да бъде 107,60 лв. за мегаватчас, при това като се има предвид, че първият месец на годината е най-критичен и с най-високи обеми на потребление”, изтъкна Александър Николов.

Той цитира членове в Наредба 2 за ценообразуването на услугата от страна на обществения доставчик и постави реторичен въпрос кой печели от смесването на търговските функции и защитата на обществения интерес при поведението на "Булгаргаз" на пазара. В наредбата има достатъчно текстове, даващи право да се предлагат различни и гъвкави тарифи на база най-ниски разходи и достъпни цени. "Булгаргаз" и регулаторът са разполагали с достатъчно инструменти да формират по-различен микс в ценообразуването, смята министърът.

Той посочи, че заложените средства за компенсиране на битовите потребители за високите цени, са 140 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай