Форум на Стандарт събуди дебата за Летище Ст. Загора

В рамките на кампанията „Заедно срещу кризата“ на Стандарт се проведе среща в Града на липите

Форум на Стандарт събуди дебата за Летище Ст. Загора | StandartNews.com

Нужда от трансформация на местната икономика има районът на Стара Загора. Тази трансформация трябва да върви по линията на намаляване и дори премахване на предприятията създаващи вредни въглеродни емисии. Това стана ясно от изявление на кмета на Стара Загора Живко Тодоров пред участниците във форум, организиран от „Стандарт“.

В рамките на кампанията „Заедно срещу кризата“ се проведе среща в Града на липите, в която участваха министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник социалният министър Зорница Русинова, депутати и представители на местния бизнес.

„Ако сега не поставим новото начало за Стара Загора, след 10 години ще натрупаме само негативи“, категоричен бе кметът Тодоров, който бе и домакин на срещата. Той заяви, че очаква от министър Емил Караниколов да каже каква е икономическата перспектива пред Стара Загора за години напред.

Икономическа зона „Загоре” е почти готова. Тя е от нов тип – с пълна инфраструктура: газ, ток, пътища, има всичко. Вече има инвеститори, закупили терени, съобщи Живко Тодоров.

Регионът и младите хора имат нужда от работни места и то достатъчно добре платени, за да остават. Затова трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса да строи предприятия с добавена стойност и работни места за младите хора, подчерта кметът. Кметът изтъкна, че именно затова Тракийският университет е разкрил нови специалности в IT сектора.

Пред съдбовен избор за терена на летището си е изправена Стара Загора, постави ребром въпроса пред участниците министърът на икономиката Емил Караниколов. Градът ще бъде потърпевш от зелената сделка, която се развива с много бързи темпове, каза Караниколов. И съобщи, че за жалост към летището в Стара Загора няма никакъв инвеститорски интерес.

То не съществува в правния мир като летище, няма лиценз от 2007 г., пистата му е изключително малка. А с развитието на летище Пловдив, към което има запитване от стратегически инвеститор за превръщане в карго хъб, интересът към някогашното летище на Стара Загора е нулев. Затова по-добре е то да стане индустриална зона.

Инвеститорите искат големи индустриални зони – 200, 700, 1600 декара. Само два града в България разполагат с терени, които могат да отговорят на тези изисквания – Бургас и Стара Загора, съобщи министърът на икономиката. И обясни, че терените на Мариците са много подходящи за такива зони, но рекултивацията им отнема 3-5 години, а Стара Загора няма това време. Затова според него бъдещето е именно превръщането на летището в индустриална зона. Решението затова обаче, ще си вземете вие, аз няма да се бъркам, каза Караниколов. И призова хората в Стара Загора да помислят, ако изберат да се борят за летище колко работни места ще си осигурят. Да 100 умни и красиви стюардеси и 20 пилота, каза Караниколов. И призова и общинският съвет в града и депутатите от региона много бързо и много сериозно да разгледат този въпрос за бъдещето.

Изпълнихме ангажимента, който поехме тук преди три години – за индустриална зона от нов тип – с пълна инфраструктура. Зона „Загоре”, до дни ще е готова, каза Караниколов. И призова Стара Загора да мисли за още една такава зона, която да осигури работа на младите хора след последствията от зелената сделка.

Мярката 60:40 може да бъде продължена до края на годината, но няма как да е 60 на 0. Винаги трябва да има съпричастност от страна на бизнеса, заяви от своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в отговор на въпрос на участник. Тя каза, че 400 фирми в Стара Загора са се възползвали от подкрепата и представи останалите мерки на държавата за защита на работната сила. Когато се обединят всички – изпълнителна, местна власт, бизнес и когато вървят в една посока, тогава ще има развитие, подчерта Русинова.

Икономическият министър Караниколов продължи с прогноза, че туризмът е сектор, който ще има проблеми още поне година. Тепърва трябва да се върне доверието в услугата, каза той в Стара Загора. Коментарът му бе по повод на думите на зам.-кмета на Павел Баня Йорданка Енева. Тя съобщи, че градът й е понесъл много тежко времето на социална изолация и мерките срещу коронавируса.

Туризмът, който в града залага най-вече на балнеология и СПА, е пострадал тежко. Но вече започва да се възстановява. Поздравявам ви за добрата работа, каза Караниколов. И заяви: „Аз съм оптимист, когато става въпрос за СПА и балнеология. Те са бъдещето.” Според него проблемите в традиционния туризъм могат да бъдат решение само с иновации и нов поглед към услугата, което тепърва ще бъде направено.

Осем нови специалности са разкрити в Тракийския университет, половината от тях са в IT сектора, съобщи ректорът на висшето училище доц. д-р Добри Ярков по време на дискусията на „Стандарт”. Икономиката и индустрията в Стара Загора трябва да са високотехнологични, затова искаме за развиваме специалности като софтуерно инженерство, каза доц. Ярков.

Останалите нови специалности са свързани с обработката на етерично маслени култури, с  ароматерапия  и медицинска фармацевтика. Имаме мотивирани кандидат-студенти и вярвам, че Тракийският университет ще е сред първите, които ще запълнят държавната си поръчка, обобщи ректорът.

С оглед на предстоящите динамични промени в следващите 10 години, които ще са резултат от зелената сделка, трябва да се намери прагматично решение, което да даде перспектива за община Стара Загора и целия регион. Проблема постави народният представител от региона Халил Летифов (ДПС).

За нас зелената сделка е една възможност, категоричен бе Летифов. Освен че Стара Загора като община и регион е енергийното и въглищното сърце на България, тя разполага и с други с възможности, които трябва да бъдат развивани като алтернатива, смята депутатът. Той подчерта, че именно заради зелената сделка за развитието на енергетиката в региона се говори със срочност. 10 – 15 години, не е ясно, но е срочност, каза Летифов. Затова трябва да търсим алтернативата и посоката, която да дадем на хората, допълни народният представител.

За него алтернативата е да се отвори темата за минералната вода, балнеологията и туризмът, който е свързан с тях. В нашия регион има 4 прекрасни минерални извора, един от тях са самите Старозагорски минерални бани. Те имат своята икономическа стойност и могат да дадат заетост, каза Халил Летифов. И призова дебатът да се проведе от гледна точка на приоритети, около които да се обединят всички, за да се осъществи икономическото и догонващо развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай