Станчев: Храните ще падат поне до есента

Дефлацията удря бюджета, смята Васил Велев

Станчев: Храните ще падат поне до есента | StandartNews.com

София. Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев коментираха пред "Стандарт" петия пореден месец с дефлация в България, който отчете НСИ.

Храните ще падат поне до есента

Красен Станчев

Не виждам някакъв особен проблем в петия пореден месец с дефлация на българската икономика. В такива случаи това, което правят гражданите, е да увеличават леко потреблението си, а фирмите - да търсят начин или да задържат продажбите си за по-добри времена, или да пренасочат направленията на търговията си, търсейки пазари, на които дадени стоки и услуги се търгуват по-добре. В общи линии това, което се наблюдава при цените, е свързано с добра селскостопанска година навсякъде по света. Ясен е спадът на цените по всички борси, на пазара на хранителни стоки и на енергоресурси, включително и на петрола. Така че поне до края на селскостопанския сезон, тоест до есента, вероятно ще продължи падането на цените на хранителните стоки. А може и по-нататък.
Според изследванията на Централната банка е възможен относително добър ръст на икономиката ни, при всеки случай два пъти по-висок от този, който правителството предвижда.
Ако има някакъв ефект от актуализацията на бюджета, това ще бъде малко увеличение на дохода на производителното съсловие. Тези малки и незабележими суми, които ще получат някои хора, вероятно ще отидат за потребление. Но това няма да промени икономиката ни, защото сумите, увеличаващи доходите, са незначителни.

Дефлацията удря бюджета

Васил Велев

Дефлацията по дефиниция не се отразява добре на икономиката на една държава, защото задържа потреблението. Дотолкова, че у нас потреблението се формира на база вносни стоки. По-важно е обаче на този етап да няма спад в износа. Дефлацията не само че не влияе добре на икономиката ни, но тя се отразява и на бюджета. Тъй като при едно и също потребление събраните средства за бюджета от косвени данъци например са по-малко.
Eдно от нещата, които трябва да се направят, за да се преодолее дефлацията и да започне ръст на икономиката ни, е актуализацията на бюджета. За да няма допълнително свиване на потреблението. Тъй като е категорично ясно, че приходната част на бюджета няма да се изпълни. Въпреки че това намаление на приходите, което се планира с актуализацията на бюджета, е твърде амбициозно. При това положение трябва да се върви към пропорционално свиване на разходите, защото това ще засили тенденцията и ще действа проциклично, а не антициклично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай