Стачка на авиодиспечерите нарушава трафика в ЕС

Стачка на авиодиспечерите нарушава трафика в ЕС | StandartNews.com

Пътниците на авиокомпаниите могат да се сблъскат със значителни забавяния при пътуване през следващите два дни, поради стачкa на работещите в авиационния сектор, като най-заегнати ще бъдат Италия, Франция и Португалия, пише The Guardian.

Протестът е насочен срещу плановете на Брюксел да либерализира европейското въздушно пространство.

В сряда и четвъртък пътниците трябва да внимават най-вече за възможни нарушения на полетите във Франция и Португалия, съобщи Европейската организация за контрол на трафика - "Юроконтрол" (Eurocontrol) на сайта си.

Германските авиодиспечери не участват в протестната акция, но при полети над френското въздушно пространство могат да бъдат засегнати и връзките с Германия.

Днес има закъснения на полети до Италия, утре се очакват смущения в полетите до Испания и Португалия, преминаващи над френското въздушно пространство.

Най-продължителни ще бъдат стачните действия във Франция, където синдикатите планират спиране на работа от сряда вечерта до 5 часа сутринта в петък (31 януари). Профсъюзът на авиодиспечерите в Португалия е обявил две двучасови спирания на работа днес, като е възможно нарушения да има и утре следобед.

Временно ще спрат работа и диспечерите в Кипър, Италия и Словения, а стачката в Малта се очаква да продължи почти целия ден.

За утре сутринта са планирани протестни акции в Австрия, Унгария, Словакия и Гърция, а в Чехия се очаква целодневен протест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай