Спор за вдигането на доходите: Държавата или икономиката?

Ето аргументите на финансиста Любомир Дацов и синдикалистката Ваня Григорова

Спор за вдигането на доходите: Държавата или икономиката? | StandartNews.com

В Европа най-много бедни има в ЕС има в България, Румъния, Гърция, Италия, Португалия.  С най-малко бедни са Чехия и Словакия, които изпреварват дори Германия и други богати държави. Там са и хората с най-малка разлика между най-ниската и най-високата заплата. Чешкото правителство през годините е осъществявало политика към осигуряване на висока заетост. Никой друг не е измислил как да излекува проблемите с бедността, освен икономиката. Това заяви финансистът Любомир Дацов пред Нова тв.

Ваня Григовора от КТ "Подкрепа" обаче не се съгласи с това. Тя каза, че хората в Чехия също се оплакват от ниски заплати, защото възнагражденията са високи само в някои сектори. Като начин за вдигане на доходите у нас синдикалистите предлагат отново да се увеличи административно минималната заплата, която сега е 650 лв.

Според Дацов европейските синдикалисти може да си мечтаят за някакви неща, но те няма как да станат, защото светът е конкурентноспособен и хората в Азия и САЩ не мислят така, както мислят в Европа. Когато в САЩ правят 5-6% икономически растеж, а в Европа - 1-2%, трябва да се замислим. Европа е силна с историята си. В Европа идва някой и инвестира в замъци, но не и в икономиката, посочи Дацов.

Ваня Григорова е убедена, че трябва да има актуализация на бюджета, а според Дацов нищо не пречи да бъдат преструктурирани средствата.

Бюджетът беше силно раздут от предишното правителство, те местеха едно перо от един джоб в друг. Ние се съсредоточаваме в отделните детайли, не гледаме общата картина. Сгрешена е макрорамката, БВП расте много повече, сигурно ще имаме 4,5% ръст тази година. За бюджета това означава, че не трябва да бъде планиран дефицит, който всъщност е над 5%, според стандартите на Евростат, а да бъде оставен балансиран, препоръча Дацов.

За разлика от кабинетните икономисти, работодателите и синдикатите смятат, че без актуализация на бюджета не могат да се направят необходимите разходи за ковид кризата, отговори Ваня Григорова. Според нея политическата нестабилност ще доведе и икономическа.

Тази актуализация въздейства и върху неща, които ще се случат през следващите 2-3 г., например пенсиите. Заложената сума е между 1,8 и 2,7 млрд. на година. Така всичките пари ще отидат само за пенсии през следващите години. В условията на криза имаме над 20% увеличение на пенсиите в последните години, а в нормалните държави този ръст е 1-1,5%, каза Дацов.

Да, но базата, от която тръгват там, е много по-висока от нашата, отговори Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай