Соф Кънект взима летище София на концесия (НОВА)

Операторът управлява второто най-натоварено летище в Германия след Франкфурт - Мюнхен

Соф Кънект взима летище София на концесия (НОВА) | StandartNews.com

За концесионер на летище София е определен консорциум "Соф Кънект", с летищен оператор "Мюнхен", посочва в изявление министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на МТИТС.

Операторът управлява второто най-натоварено летище в Германия след Франкфурт. Той е класиран на първо място с 86,12 точки.

На второ място е класиран участникът консорциум "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А. Ш. с 80,31 точки. На трето място е класиран участникът "Фрапорт България" с 80,19 точки. На четвърто място е участникът консорциум "Витоша" с 78,42 точки и на пето място е участникът консорциум "ССБ София Еърпорт" с 66,15 точки.

Министър Желязков прави важно уточнение, че и петте оферти са изключително добри. "Който и от петимата участници да беше класиран на първо място, летище София щеше и ще има изключително висока перспектива за развитие през следващите години", смята той.

Трима от участниците са получили максимален брой точки - 100 на техническото си предложение. Това са консорциумите "Соф Кънект", "Фрапорт България" и консорциум "Витоша".

При оценката си комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие. Компонентите от този модел са общ план за развитие на летището, бизнес план за развитие на летището, финансов план за развитието на летището, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

По думите на министър Желязков участниците вече са уведомени за настоящето решение, като на всеки един от тях е предоставен по електронен път копие от решението и протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата.

Договорът може да бъде сключен съобразно срока, който е предвиден в документацията за участие, след изтичането на 15-дневен срок от днес. При обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията, което може да стане в 10-дневен срок от обявяване на решението, ще се развие спор пред КЗК, който спор ще продължи съответно пред Върховния административен съд, който ще се произнесе окончателно в едномесечен срок от постъпването на решението на КЗК. "Тоест дори и да имаме оспорване на решението, процедурата по оспорването ще се развие в кратки обозрими срокове", посочва министър Желязков.

"Този спор ще се развие пред КЗК и след това ще продължи във Върховен административен съд. Решението на съда ще бъде окончателно в рамките на един месец от постъпването на решението на КЗК", разясни министърът, в случай че някой от кандидатите обжалва. Според Желязков дори да има оспорване, крайното решение ще се вземе в кратки и обозрими срокове.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворен в началото на май. За първи път той беше направен по новия Закон за концесиите. Самата процедура е максимално защитена от гледна точка на злоупотреби с документацията.

Процедурата за летище София бе открита с решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 2 юли 2018 г. В хода на процедурата са зададени 3300 въпроса, на които са дадени отговори.

В процедурата, от началото до края, сме подпомагани както като подготовка, така и като компетенции, от Световна банка, в сътрудничество в Европейска банка за възстановяване и развитие, и от подразделението на Световна банка - Международната финансова корпорация, припомня Желязков.

Всички участници на 9 май бяха допуснати до участие. В продължение на 90 дни, комисията за оценка на офертите разгледа и обсъди офертите на участниците.

Бяха изискани допълнителни разяснения в процеса и петимата участници дадоха уточнения, във връзка с отправените въпроси, посочва Желязков.

Транспортният министър подчертава, че офертите са били изключително силни и оспорвани а техническата част е била съществена при определянето на крайния общ размер на точките, с които се определя класирането на кандидатите.

Концесията е публично-частно партньорство.

В изявлението си Росен Желязков подчертава, че ролята на държавата ще остане не само като страна по сделката, а ще бъде в публичната инфраструктура, с оглед стратегическите и национални ни интереси. Държавата ще присъства на летище София и като регулация, свързана с летищни такси, опазване на границата ни, чрез гранична полиция, и с всичките си митнически, ветеринарни и други структури. Ролята на концесионера ще бъде в развитието на летището, като актив и ще бъде свързана с подобряването на услугата, чрез инвестиции в инфраструктурата, която ще продължи да бъде публично държавна собственост.

Министър Росен Желязков днес запозна с решението си за избор на концесионер на летище София и народните представители от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание. Надявам в най-скоро време да имаме участник с влязъл в сила договор, посочва министър Желязков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай