Четвъртък,

Смайващи цени на петрола! Къде отива

От: Редактор -
3383
Смайващи цени на петрола! Къде отива
A
A
A

Петролните Брент поскъпват към тригодишен връх, подминавайки предходния пик, достигнати през юли и доближавайки нивото от 80 долара за барел, тъй като прекъсванията в глобалното производство принудиха енергийните компании да изтеглят големи количества суров петрол от своите запаси, а в същото време недостигът на природен газ в Европа повиши разходите и респективно инфлацията в целия континент.

"Очакваме, че това рязко възходящо движение ще продължи, като нашата прогноза за петрола Брент  в края на годината е достигне на нива около 90 долара за барел спрямо предишната ни прогноза за 80 долара за барел", посочват анализатори на голямата американската банка Goldman Sachs, цитирани от Ройтерс.

Според тях "настоящият глобален дефицит по отношение на търсене и предлагане е по-голям, отколкото очаквахме, като възстановяването на глобалното търсене, въпреки Делта варианта на коронавируса, е дори по-бързо от новата ни прогноза".

Подобно увеличение би могло да предизвика спекулации, че глобалната инфлация ще се окаже по-дълготрайна от първоначално очакваното.

Подкрепа за днешното поскъпване на петрола Брент оказва и решението на британското правителство да отмени временно действието на т.нар. законодателство за конкуренция, за да подобри доставките на горива по бензиностанции в Обединеното кралство на фона на нарастващото търсене от страна на клиенти.

Преди дни Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък отчете, че складовите запаси на суров петрол в страната са намалели с 3,5 милиона барела до 414 милиона барела.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички