Ситуацията с газа - руска рулетка или изгубени в превода

Оптимизмът е хубаво нещо, но има препъникамъни, коментират експерти

Ситуацията с газа - руска рулетка или изгубени в превода | StandartNews.com

Думи на Асен Василев, че няма да преговаряме с "Газпром", хвърлиха в шок бизнеса и отекнаха в Сърбия  

Оптимизмът е хубаво нещо, но има препъникамъни, коментират експерти

Игра на руска рулетка или "изгубени в превода" е ситуацията с доставките на руски газ и неяснотата дали договорът с "Газпром ще бъде подновен? 

Преди няколко дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза пред БНР: "В тази ситуация няма как да има преговори". Но бодро обясни, че това не било фатално, защото сме имали алтернативи.

"Старите тръби на трансбалканския поток - там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м, който може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир, от близки държави в региона", изброи вицепремиерът.

Новината от изказването на Василев, която влезе във всички новинарски емисии и стигна чак до Русия бе, че  България се отказва да поднови договора с "Газпром". Те отекнаха дори в Сърбия, където Вучич със заплашителен тон предупреди да не му се спира кранчето.  

Пред мнозина у нас изплува кошмарът, че в желанието си да намалим зависимостта си от Русия, може да се окаже, че от 1 януари 2023 г. България е останала без синьо гориво.

"Авантюра е решението за спиране на газовите доставки от Русия за България", посочи енергийният експерт Иван Хиновски. "Можем да удължим договора с "Газпром" поне за 6 месеца, това е разумното решение. Много опасно е за енергийната и за националната сигурност спирането веднага. Трябва да се подготвят алтернативни схеми. Всичко около нас е само руски газ. Митичният азерски газ, дори и той е собственост на "Газпром". Мажоритарен собственик в азерската компания СОКАР е "Газпром". Ако смятаме, че се спасяваме изцяло, като внасяме азерски газ - това е заблуда“, каза Хиновски. 

Като опарен подскочи и бизнесът. "Вероятно в момента, заради войната в Украйна, не е възможно да се поднови договорът с "Газпром", но няма нужда и да се декларира, че няма да се подновява. Защото ние сме в по-особена ситуация спрямо останалите европейски страни, тъй като сме единствената страна, чийто договор изтича в края на годината. Другите страни имат дългосрочни договори, на нелоши цени някои от тях. Трябва да сме малко по-обрани, за да не всяваме допълнително напрежение и да лишаваме от перспектива икономиката. Защото ако няма да има дългосрочен договор, трябва да има яснота как ще се снабдяваме с газ, по какви маршрути, резервирали ли сме капацитети, осигурили ли сме количества, на каква цена", коментира пред БТВ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

И допълни: "Ппреди да изкопаем нов кладенец, казват източните мъдрости, не трябва да плюем в стария".

БСК излезе с декларация, в която се изразява притеснение от изявлението, че няма да се преговаря с "Газпром". "Това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции. Особено след като няма сигурни договорени количества и капацитет, както и яснота колко ще струва това на българския потребител", се казва в декларацията.

Сръбският президент Александър Вучич пък призова България да продължава да доставя на страната му руски природен газ. "Ние искаме руски газ от Балкански поток. Вие ни го доставете до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа", каза сръбският държавен глава.

След целия смут, който се вся, се наложи да се обяснява и премиерът Кирил Петков. "Ако се оправят нещата - няма остра война и може да се преговаря, да - ще преговаряме с "Газпром" и руският газ ще е част от нашия микс", каза той. "Нямаме идея да отрязваме "Газпром", но когато започнем преговори, искаме да държим повече от една карта в ръцете си", добави още той.

И посочи козовете ни: "Интерконекторът с Гърция може да докара 3 млрд. куб. м азерски газ, колкото са нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция". Той каза още, че ЕК е приела да бъде обсъдено предложението на България за общо купуване на газ за нуждите на 27-те страни-членки. Идеята е това да става с един преговорен екип, като се постигнат нива от 50 евро на мегават час. Другото българско предложение е за координирано намаляване на акциза за горивата. България ще настоява и за засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, както и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима, посочи премиерът.

И така - ще преговаряме или няма да преговаряме?

Интересен коментар направи Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет: "Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с „Газпром“. А тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война.“ 

Оптимизмът, че има толкова начини да диферсифицираме доставките, е хубаво нещо. Но има няколко препъникамъка, коментират експерти.

Втечнен газ засега няма как да стигне до България, защото няма ривърсна връзка с Турция и Гърция за това трасе.

Договорът с Азербайджан изтича през юни, а преговорите за подписване на нов още не са започнали.

Идеята за общи договори е стара, но има пречки, поради които не се е осъществила досега. Дано те бъдат отстранени. 

Но докато това стане, трябва ли да насочваме пистолета, макар и само с един куршум в барабана, към главата си, за да си пробваме късмета?

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай