Ще скочи ли токът след мораториума? Говори новият шеф на КЕВР

Война може да спре износа на електроенергия

Ще скочи ли токът след мораториума? Говори новият шеф на КЕВР | StandartNews.com

Възможно е да не се стигне въобще до повишаване на цената на тока след падането на мораториума.

Това прогнозира новият председател на КЕВР Станислав Тодоров в предаването „120 минути“ по бТВ.

Основният мотив за искане за повишаване на цената на тока за битовите абонати беше дефицитът в електроразпределителните дружества, натрупан в резултат от повишаването на цената на електричеството на борсата, но правителството  реши да компенсира бизнеса, като се раздели с печалбите от електроцентралите, като прие компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с това, който обхваща и тези дружества, отбеляза Тодоров.

Това решение на правителството е взето и за да не се „помпа инфлацията“. Кабинетът може да продължи тази политика, ако желае и има достатъчно печалби от държаните електроцентрали, които да покриват тези компенсации.

Работата на "КЕВР в рамките на своите правомощия е да провери ценовата структура и обосноваността на разходите, които се включват в ценообразуването. Това ще стане в рамките на две седмици, така че потребителите да бъдат убедени, че когато се приеме новата цена, че тя е честната цена, която трябва да плащат", каза Тодоров.

По въпроса за цената на парното Тодоров отбеляза, че тя се образува от два компонента - цената на синьото гориво на световните пазари, от което зависят някои топлофикации, и как топлофикационните дружества се управляват.

Като пример шефът на КЕВР даде "Топлофикация София", която според него би трябвало да бъде на печалба предвид нейната мрежа и клиентела, но е един от най-големите длъжници на "Булгаргаз".

Какво ще стане, ако има война

Спирането на износа на ток е възможно само при наличието на форсмажорно обстоятелство, каквото в момента няма. За такова може да се счете избухването на война и в този случай ние можем да го прекратим, защото "очевидно трябва да осигурим сигурността на битовите потребителите и на критично важните производства", посочи Тодоров.

По думите му в такава ситуация не би трябвало да има санкция от страна на ЕК за нарушаване на пазарните правила в Евросъюза.

Проверки на сделките на "Булгаргаз"

„Нещата в „Булгаргаз“ не изглеждат добре. След като старото ръководство е освободено заради такива сделки, точно когато новото ръководство влиза се случат новите сделки. Нямам информация кой е наредил тези сделки, но това е нещо, което ме притеснява", коментира Тодоров относно информацията за продажба от дружеството на излишъци от газ на Румъния на ниски цени.

КЕВР ще провери сделките на новото ръководство на „Булгаргаз“, каза Станислав Тодоров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай