Росен Костурков: Трябва да спасим земеделците, които са застрашени

Протестите им продължат и днес

Росен Костурков: Трябва да спасим земеделците, които са застрашени | StandartNews.com

Ние трябва да спасим тази част от земеделците, които наистина са застрашени. Това не е редовната субсидия, не е редовното подпомагане, това е спасение. Няма нищо по-логично от това да помогнем на хората, застрашени от фалит и изчезване. Това заяви пред БНТ Росен Костурков - депутат от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и зам.-председател на Комисията по земеделие в парламента.

"Регламентът определя горната граница на помощта, но не пише там, че трябва земеделците да не са в затруднено положение. Нещата не си противоречат, това е различно нещо", обясни Росен Костурков.

"Ако в бюджета бяхме включили някакви допълнителни средства върху тези, които включихме,(защото увеличихме бюджета на земеделието с над 500 мл. лева спрямо миналата година, тоест тази година 4 млрд. и 100 млн. ще бъде общо подпомагането за целия сектор), пак няма гаранция, че нямаше да ги има тези протести. Тези протести не са само за пари. Тези протести са за един цялостен поглед на земеделската политика не само в България, но и в Европа. Истината е, че основните проблеми на нашите земеделци идват от грешки и от двете места. Първо, общата земеделска политика във връзка със зелената сделка и някои недоглеждания пречат на земеделците, ние го виждаме, в цяла Европа има протести. В нашата страна също има натрупани проблеми от може би последните 20 години", допълни Костурков.

Преговорите между земеделците и премиера продължават и днес следобед.

"В началото на седмицата имахме извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и мога да ви кажа, че се предприемат доста сериозни промени в 7 закона. Но последните 2 години се смениха 6 или 7 правителства, дори стратегическия план за земеделието - вчера си направихме една калкулация - 6 правителства са работили по него. Всяка администрация идва и си прави промени. Сега за първи път има обща визия и на парламента, и на министерството, и на земеделците", категоричен е депутатът.

Според думите му разделението в бранша по исканията към властта е главно заради настояването за смяна на министъра на земеделието Кирил Вътев.

"Тази част, която няма политически искания и смяна по върховете на властта, е обединена. Това са хора, които мислят как ще се развиват, а не кой техен министър да сложат в креслото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай