Ролс-Ройс представи безпилотни кораби

Ролс-Ройс представи безпилотни кораби | StandartNews.com

Ротердам. Безпилотни товарни кораби може да се превърнат в реалност в рамките на десетилетие, според производителя "Ролс Ройс".

ЕС от своя страна финансира проект на стойност 3.5 млн евро, който има за цел да създаде собствен плавателен съд.

Безпилотните самолети вече са факт, колите без шофьор само чакат законовата рамка, за да тръгнат по пътищата, а от "Ролс-Ройс холдинг" обявиха, че вече работят по товарни кораби без екипаж, съобщава "Блумбърг". Подобен плавателен съд би имал много предимства, но не липсват критици и опоненти на проекта, разкрива материалът на агенцията по темата.

Според разчетите на "Ролс-Ройс" един кораб без екипаж би бил по-сигурен, по-евтин за експлоатация и по-малко замърсяващ от ползваните сега. "В момента технологиите са достигнали развитие, което позволява този проект да стане факт, стига обществото да узрее за идеята", коментира пред "Блумбърг" вицепрезидентът на "Ролс-Ройс" Оскар Левандер.

Той не отрича, че може би не е сега моментът за подобна иновация, но е добре компанията да има готовност, така че, ако се появи нужда от корабите без екипаж, да може да предложи бързо решение. Макар че за дроните на вода се говори от поне десетилетие, "Ролс-Ройс" работи по проекта от миналата година.

Малко преди това Европейският съюз обяви, че ще финансира с 3.5 млн. евро проучвания, свързани с кораби без екипаж. Резултатите от проекта Maritime Unmanned Navigation (MUN) ще бъдат обявени през следващата година.

Вместо мостик - допълнителен товар
Показаните от компанията илюстрации на бъдещия кораб без моряци впечатлява с по-различната си визия основно заради липсата на мостик и помещения за екипажа. Всъщност той няма нужда от тях, като освободеното място ще се използва за допълнителен товар. Липсата на екипаж, освен че спестява пари от заплати, води и до други икономии - от храна, вода, климатизация и т.н.

Според разчетите на "Ролс-Ройс" един кораб без моряци би бил с 5% по-лек и ще изразходва с между 12 и 15 на сто по-малко гориво. Изчисленията на консултантската компания Moore Stephens пък посочват, че в наши дни разходите за екипажа на един голям контейнеровоз са 44% от всички, които корабособственикът прави.

Като друго предимство се посочва и фактът, че липсата на моряци решава проблема с отвличането на екипажи и плавателни съдове от пирати в проблемни райони, като Сомалия например. Скептиците обаче опонират, че компютъризираният кораб би станал лесна плячка на талантливи хакери например.

Автономен, но не съвсем
От "Ролс- Ройс" обясняват, че в основаната на тяхната разработка е плавателен съд, който може да се придвижва автономно по зададения му курс, като камери, сензори и радари се грижат за безопасното му плаване. Корабът обаче няма да е оставен на самотек, като в контролна зала на хиляди километри от него ще седи капитанът, който следи ставащото и може да се намеси с дистанционни команди. Това обаче предполага постоянна връзка с роботизирания плавателен съд, което може да се окаже проблем.

Към момента вижданията на "Ролс-Ройс" са, че спокойно без екипаж биха могли да бъдат контейнеровозите и съдовете, които превозват насипни суровини и материали. Танкерите и корабите с опасни товари би трябвало да останат под управлението на екипажи, поне докато дроните на вода не докажат своята безопасност.

Според Оскар Левандер към момента технологията дава възможност корабите без хора да са дори по-безопасни от плаващите в световния океан сега. Не е тайна, че една от основните причини за корабокрушенията в последните години са грешките на екипажа, аргументира се той.

Кораби извън закона
Преди да се стигне до пускането на вода на корабите без хора на борда е необходима пълна промяна на морското законодателство, посочва "Блумбърг". Сега съществува международна конвенция, която поставя изисквания колко човека минимум трябва да работят на плавателните съдове от различен тип, уточнява пред "Блумбърг" говорителят на базираната в Лондон Международна камара по корабоплаване Саймън Бенет. Организацията обхваща 80% от корабите на вода, но в момента в нея не разглеждат сериозно възможността по моретата да започнат да плават дрони.

Говорителят на международната мореплавателна организация към ООН Наташа Браун пък допълва, че страната, в която е регистриран корабът, носи отговорността за пускането на вода на съдове, отговарящи на международните закони и правила. Тя допълва, че за момента към организацията няма запитвания за евентуална легализация на плавателен съд без екипаж.

Синдикатите вече са против
Както може и да се очаква, основните противници на корабите дрони са синдикатите. Твърдо против подобни плавателни съдове са от международната федерация на транспортните работници, в която членуват 600 000 от общо 1 млн. души, ангажирани с корабоплаването в световен мащаб.

"Никога няма да стане възможно да се заменят очите, ушите и професионализмът на екипажа", коментира председателят на секцията на организацията в Лондон Дейв Хайндъл. Той добавя, че хората са една от първите защити срещу механични повреди и внезапни промени на ситуациите. "Опасностите от един кораб без екипаж са ясно видим", уточнява Хайндъл. Разбира се, синдикатите се притесняват и от безработицата сред моряците, която подобни проекти могат да донесат.

На последното Оскар Левандер опонира, че така или иначе с контрола на корабите без екипажи ще бъдат ангажирани не малко хора. Специалисти ще поддържат и ремонтират подобни плавателни съдове. Според него навлизането на корабите дрони ще даде хляб на много по-квалифицирани кадри, които ще имат по-добър стандарт на живот от този, които се предлага на моряците.

Анализаторът от базирания в Дания Международен съвет по корабоплаване Питър Санд обаче успокоява синдикалистите и охлажда ентусиазма на разработчиците с извода, че за момента дебатът е по-скоро академичен, отколкото реален. Той посочва, че в организацията членуват компании, които притежават 65% от търговския флот в света, но за момента собственикът на нито една от тях не е повдигал въпроса за евентуалното ползване на кораби дрони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай