Режат заплати на директори, вдигат на учители

В бордове на държавни предприятия взимат два пъти и половина повече от премиера, разкри Асен Василев

Режат заплати на директори, вдигат на учители | StandartNews.com

* В бордове на държавни предприятия взимат два пъти и половина повече от премиера, разкри Асен Василев

•    Министърът на икономиката ограничава представителните разходи

•    Преподаватели във вузове искат поне 1880 лв. на месец и по-високи стипендии за студентите

Тон за пренареждане на възнагражденията, които зависят от държавната хазна, даде финансовият министър Асен Василев. Той обяви намерението си да освети заплащането на работещите в държавния апарат, като очаква да провокира дебат за промени в заплащането на чиновници и началници на държавни фирми. "Заплатите са много неравномерно разпределени - по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера", каза финансовият министър в интервю за "Дарик". Според него не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата. Той даде пример и с членове на бордове на фирми, които не са изпълнителни директори, а взимат от порядъка на 15 000 лв. на месец. Василев коментира още, като цяло не е добре в обществения сектор да получават средни възнаграждения с 20% повече от частния. “Има начин тези нива да се регулират, но първо трябва да бъдат извадени на светло и анализирани“, каза още финансовият министър.

Богдан Богданов: Не смятам да правя чистки, а оптимизация на процеси в  Министерството на икономиката - Икономика - България - На фокус с Лора  Крумова - NOVAРеакцията след думите му не закъсня. В четвъртък станаха ясни резултатите от анализ, извършен в публичните дружества, според който някои ръководители получавали над 12 000 лв. месечно независимо от финансовото състояние, постигнатите резултати и въпреки множеството констатирани управленски проблеми. Високи били заплатите не само на управленските кадри, но и на някои служители. Затова в министерството на икономиката и индустрията, под чиято шапка са повечето държавни предприятия, е решило да оптимизира изразходването на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП), ще намали значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата, чиито принципал е министърът на икономиката и индустрията.

Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване, съобщиха от ведомството на Богдан Богданов. В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. След приключването незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, изтъкват още от министерството. Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол, се казва в съобщението.

Учители: Или дистанционно, или напускаме! - Образование — Новини СтандартИ докато директорите на държавни фирми треперят, учителите ликуват. Защото техните заплати се увеличават с 15%, и то със задна дата – от 1 януари 2023 г.. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори. "По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната", посочи проф. Цоков.Така с подписания анекс минималната основна заплата на учителите става 1709 лева. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии", логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини. Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв. За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Но веднага глас надигнаха и преподавателите във висшите училища. За не по-малко от 1880 лв. минимална месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните вузове настояват от Националният браншов синдикат „Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите, Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“. Организациите са изпратили писмо с исканията си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщава председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева. По думите й изпратеният документ е в отговор на писмо от министъра до социалните партньори. Друго искане на организациите е за увеличение на размера на стипендиите на студентите. Към момента минималната е 85 лв., а максималната – 180 лв. В писмото си до министъра социалните партньори настояват те да бъдат увеличени до съответно 120 и 200 лв.„Не приемаме дискриминационния подход на правителството, защото  увеличението на заплати  за учителите е от месец януари 2023 г., за академичния състав от месец август, а за стипендиите на учащите - от 1 юли, които за държавните висши училища реално ще са от месец септември или месец октомври т.г.“, пише в писмото до министъра.Синдикатите, ректорите и студентските съвети пишат още, че не приемат факта, че с нарастването на брутния вътрешен продукт, средствата за образование, в това число за висше образование и наука, намаляват от 4,5 процента на 4,1 процента. Това е на фона на обявеното от правителството, че образованието е национален приоритет, пишат още организациите.  

С влизането в сила на бюджета за 2023 г. от 1 август се вдигнаха заплатите в още няколко сектора:

•    10% увеличение на основните заплати на персонала в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 г., както и за допълнително увеличение със 100 лв. на основните възнаграждения за някои длъжности, включително за други плащания за персонала. Отпуснати са 150 000 000 лева.

•    Увеличаване на възнагражденията на персонала в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) - предвидени 5 700 000 лв. 

•    За Държавната агенция „Технически операции“  – 3,7 млн. лв., 

•    Близо 11.5 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция „Охрана“.

•    За увеличение на възнагражденията на персонала в системата на Министерството на здравеопазването - за Центровете за спешна медицинска помощ и за Регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 г., и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за персонала  - 30 000 000 лева.

•    Ще бъде отпуснат допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. в размер на 7 830 000 лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в Националния осигурителен институт (НОИ), считано от 1 август 2023 г.

•    8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопасност на храните.

•     1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай