Разгеле! Токът поевтиня рязко на борсата, каква е причината

Топлото време и вятърът в Германия свалиха цените

Разгеле! Токът поевтиня рязко на борсата, каква е причината | StandartNews.com

Средната цена на тока на европейските енергийни борси падна рязко до 127,09 евро за мегаватчас. В България електроенергията на свободния пазар поевтиня с 18,2% до 128,40 евро (251,12 лева) за MWh.

Това е повече от тройно понижение в рамките на една седмица, след като на 22-ри декември цената на тока на борсата у нас скочи до рекордните 421,59 евро (824,55 лева) за MWh.

За силното поевтиняване на енергийните цени за утре допринася необичайно мекото зимно време в Централна и Западна Европа, както и прогнозите за нарастване на производството на вятърна енергия в Германия, съобщи БНР.

В сегмента "Ден напред" с доставка в четвъртък (30-ти декември) най-високи цени на електричеството са отчетени в Испания и Португалия (по 200,68 евро за MWh), като в останалите европейски държави цената е под 200 евро за мегаватчас.

Най-ниска за утре е цената на тока в Белгия (едва 70,58 евро за MWh), следвана от Германия, където цената на електроенергията за четвъртък падна с цели 52,9% до 73,26 евро за мегаватчас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай