Първата работа може да е силен старт за развитието на младите хора

Чавдар Михайлов и Доротея Митева разказват за практикантската програма на Lidl и ползите от нея за учениците

Първата работа може да е силен старт за развитието на младите хора | StandartNews.com
  • Практикантската програма на Lidl и ползите от нея за учениците – разказват Чавдар Михайлов и Доротея Митева

Ако в бягането ниският старт е ключов за доброто финиширане, то в професионално отношение тази роля играе първата работа – именно заради добрата основа, която може да даде. Това е и причината, поради която практикантската програма на Lidl с основание може да бъде определена като силен „нисък старт“ за развитието на всеки млад човек. За 9-ти път тази година програмата дава възможност на ученици, навършили 18 години, да направят първите си професионални стъпки и да научат важни житейски уроци. А всеки, който иска да стане част от нея, може да го направи, като кандидатства до 31 май на  jobs.lidl.bg.   

Единодушни за това са и Чавдар Михайлов и Доротея Митева – директори „Продажби и логистика“ в двата логистични центъра на Лидл България – тя за Кабиле, а той за Равно поле. През годините и двамата придобиват поглед върху младите хора, участвали в програмата, и виждат какво е ценно за тях. „Когато човек е на 18 години, в повечето случаи не е сигурен с какво иска да се занимава. Нашата практика е добър ход в тази посока“, разказва Чавдар. „По този начин, още в ранна възраст, те ще разберат дали търговията е тяхната стихия и дали биха искали да се развиват в нея“, добавя той. „Едновременно с това им дава възможност да натрупат професионален и житейски опит, да придобият работни навици, да разберат как функционира една толкова голяма организация и да се ориентират по-добре относно бъдещото си професионално развитие“, добавя Доротея. По време на практиката си младежите учат ключови за търговията дейности – как да общуват с клиентите, как да подреждат стоката и да се грижат за доброто й представяне, как да поставят ценови табели или пък да проверяват свежестта на продуктите. А най-ценното е, че се учат да работят в екип на високо професионално ниво, и то в международна компания от ранга на Lidl, категорични са и двамата.

Не са малко примерите, при които практиката прераства в постоянна работа. „Млади хора, започнали като практиканти, остават на почасова работа, а днес вече са част от ръководния състав в магазина или се обучават за по-високи ръководни позиции“, разказва Чавдар. Именно тези примери му показват, че най-важното за идеалния кандидат-практикант е да има желание. Според Доротея, най-добрият кандидат е мотивираният. „За да е добър в работата си, човек трябва да има три основни качества: да има желание, да не се отказва и да приема обратна връзка от колеги и ръководители. Всичко останало се научава“, споделя тя.

Последните им впечатления са от практикантите в миналогодишното издание на програмата, когато се включват 139 ученици от цялата страна. „Изключително лъчезарни, любопитни и съвестни“, обобщава Доротея. „Може би липсата на търпение понякога ги кара да се демотивират и отказват по-лесно, но тук идва нашата задача – да намерим път към тях, да обясняваме на техния език задачите, да ги съветваме, насочваме и подкрепяме“, допълва тя. „Спомням си как няколко практиканта споделиха, че са се научили да бъдат по-отговорни в действията си“, разказва Чавдар. „Това ми показа, че младежите действително успяват в кратко време да получат важни уроци за живота“. Тази откровеност го връща и към неговата първа работа още като ученик, когато продавал зеленчуци през лятната ваканция. „Това беше ваканцията в която станах по-отговорен и независим. Научих, че за да са доволни клиентите, трябва да им предложиш нещо повече и да ги накараш да се чувстват специални – аз го правих, като им добавях по една бройка от зеленчуците безплатно“, спомня си той. Така формира и един от основните си принципи – ако искаш да получиш и да успееш, трябва да дадеш от себе си. Първата работа носи първи уроци и за Доротея. „Като ученичка помагах за гледането на едно дете през лятото, което ме научи да нося отговорност“, спомня си тя. Със студентските години идва и още по-големият опит – „почти винаги работех на две места едновременно – така се научих да разпределям времето си правилно, да оценявам и разпределям риска и най-важното – разбрах какво искам да правя в бъдеще и какво не“.

Затова, днес като родители, и двамата са единодушни, че навършат ли 18 години, категорично биха насърчили децата си да работят. „Всеки, който е започнал да работи като ученик или като студент, е поне 3 крачки пред останалите“, аргументира се Доротея. „Първо, ще е много по-ориентиран какво му харесва да работи и какво не, и второ – ще е придобил много по-богат професионален и житейски опит. Работата те учи да общуваш с различни хора, да се справяш в конфликтни ситуация, да работиш в екип. Учи те на дисциплина – лична и финансова, което е изключително важно, за да си успешен дългосрочно“, добавя тя. „Ползите за един млад човек са страшно много – ще придобие нови умения, ще спечели пари, ще стане по-отговорен и независим“, категоричен е и Чавдар.

Затова и техният призив към всички ученици, навършили 18 години, и към родителите, които имат такива вкъщи, е да обмислят практикантската програма на Lidl, защото именно добрата първа работа дава онзи силен тласък напред към успеха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай