Прогнозират 10% ръст на борсата

Прогнозират 10% ръст на борсата | StandartNews.com

Доларът ще се търгува около 1,78 лв. до юни, смятат от ЕЛАНА Трейдинг

Ръст на основния индекс на Българската фондова борса SOFIX с 10% през 2016 г. е постижим, се посочва в анализ ЕЛАНА Трейдинг за финансовите пазари през настоящата година. Фондовата борса ще отчете покачване, което ще отрази възстановяването при някои холдинги и големи компании, смятат анализаторите. Фокусът на инвеститорите ще остане към акциите, които носят дивиденти, а на БФБ има значителен брой компании с доходност от дивиденти между 2% и 4%, което надхвърля лихвите по банковите депозити. По отношение на международните капиталови пазара в анализа на ЕЛАНА Трейдинг се отбелязва, че акциите в САЩ и Европа са слабо надценени заради нулевите лихви, които доведоха до високата оценка на книжата. Процесът на нормализиране на лихвите ще доведе до 2-3 години на по-слаб ръст на акциите. Но краткосрочните корекции може да се използват за спекулативни печалби и по-висок резултат от сравнително скромните темпове на годишен ръст на борсите от 5-10%. Най-подходящите сектори за инвестиции са финансите и потребителските стоки като храни и напитки, смятат експертите.

Златото няма да надхвърли 1200 долара, глоси още анализът. Перспективата пред златото до края на годината е по-скоро негативна и цената му ще тества нивото от 1000 долара. Но златото ще предостави добри възможности за дългосрочни инвестиции през следващите 3 години, като за предпочитане е да се увеличават експозициите в акции на златодобивни компании, пише в анализа.

Еврото ще се търгува около 1,10 долара (1,78 лв. за долар) през следващите 6 месеца, смятат от ЕЛАНА Трейдинг. Но движението на капиталите към САЩ не трябва да се пренебрегва. Това е причината да се допуска и краткосрочен спад на еврото към паритет в края на годината.

Ускоряване на растежа на българската икономика над 3% е трудно постижимо, гласи още анализът. Това изисква не само реформи в публичния сектор, но и ръст в сектора на услугите. 2016 г. носи доза несигурност за световната икономика. На първо място стои проблемът с растежа на Китай, който доведе до бързата обезценка на юана до 5-годишно дъно.

Капиталовият пазар в Китай е източник на сериозни сътресения в глобален мащаб, но най-важният ефект е, че търсенето на суровини пада. Това доведе и до втория сериозен проблем за световната икономика - евтините суровини.

Повишаването на лихвите от Федералния резерв на САЩ не би трябвало да бъде проблем, който да застраши финансовата система. Най-вероятно ФЕД ще повиши лихвата до 2% през следващите две години. Тези фактори ще позволят на глобалната икономика да продължи да расте с умерени темпове. САЩ имат потенциала да останат основният фактор за растеж, но Европа ще намали изоставането си, пише в анализа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай