Предлагат София за евростолица на  интелигентния туризъм

Международните хотелски брандове изграждат положителния имидж, каза Константин Бояджиев, управител на "Галакси Инвестмънт Груп" 

Предлагат София за евростолица на  интелигентния туризъм | StandartNews.com

Националният туристически борд издига кандидатурата ни за 2020 г.

Националният борд по туризъм /НБТ/ ще издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г., каквато инициатива има Европейската комисия.

Това стана ясно по време на 6-тата годишна среща на организацията, която се проведе под мотото „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“. В нея взеха участие министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, както и над 150 лидери в туристическия бранш, международни и местни корпорации и организации, сред които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.  

На форума стана ясно, че голяма част от най-важните „умни услуги“ вече  са разработени. Високоскоростен интернет, паралелни мрежи, създадени изцяло да поддържат свързаност между устройства, както и мобилни апликации вече има в София и други големи градове. На тяхна база могат да се предоставят услуги като видеонаблюдение, умно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха, интелигентен градски транспорт, умно паркиране, резервационни системи за културни събития, ресторанти и хотели и много други възможности, които ще подобрят качеството на живот в градовете и оттам ще увеличат техния потенциал като туристически дестинации.

Един от панелите в конференцията беше посветен на потенциала на София да се превърне в център на конгресен, културен, събитиен, младежки и фестивален туризъм. 
„Конгресният туризъм е продукт номер едно в сектора, той би имал най-висока принадена стойност. България има всички дадености да развива най-рентабилния туристически продукт, но й липсва цялостен работещ модел“, подчерта Мартин Захариев, зам.председател на УС на сдлужението. И допълни, че НБТ има готовност да предложи такъв модел и да играе ключова роля в прилагането му. 
Необходима е дългосрочна визия за развитието на конгресния туризъм в София до 2030 г. Първата стъпка е да се създаде работещо звено, в което да си партнират Столична община и всички останали участници в този бизнес. „В момента София като конгресна дестинация е като разглобен автомобил – ние имаме всички части, но ни липсва система, по която да ги съчетаем и да заработят. Важно е да обединим усилия и да създадем работещ механизъм по подобие на този, който имат утвърдени конгресни центрове като Виена, Берлин, Прага, Краков ”, коментира Полина Карастоянова, изпълнителен директор на сдружението.

Навлизането на нови международни хотелски брандове във високия клас е ключова предпоставка за подобряване на имиджа на София и привличането на повече туристи. Около това мнение се обединиха присъстващите на форума. Според кмета на София Йорданка Фандъкова, важно за града е модернизирането на хотелите и стъпването на нови хотелски брандове. Тя посочи, че за периода 2008-2018 броят на нощувките в столицата се е увеличил с 36%, а броят на чуждите туристи е скочил с 82%. „Допълнителен плюс на града е наличието на престижни четири и петзвездни хотели, които осигуряват отлични възможности за провеждането на събития от всякакъв формат. Галакси Инвестмънт Груп има дългогодишен опит именно в привличането на големи международни брандове, част от които са хотелите InterContinental Sofia и Hilton Sofia, предпочитани от огромен брой чуждестранни гости на града, дипломати и представители на високопоставени делегации от цял свят“, сподели по време на събитието управителят на „Галакси Инвестмънт Груп“ Константин Бояджиев. По думите му международни вериги от такъв ранг оказват положително влияние върху имиджа на София като туристически бранд, тъй като те са неговата реклама. Те привличат своите международни лоялни клиенти тук и показват и популяризират дестинацията София и България, допълни още мениджърът.  

„Изключително важно за имиджа на страната е присъствието на международни световни вериги като InterContinental Sofia и Hilton Sofia. Присъствието на подобен тип висок клас хотели е от особено значение за туризма“, допълни  министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя отчете над 8,4 млрд. лв. приходи през 2018 г. , което е с 6% повече, в сравнение с година по-рано. За последните три години - от 2015 насам, ръстът на приходите от международен туризъм са 34%, каза министърът на туризма. Според нея през миналата година страната ни е посетена от над 9 млн. чуждестранни туристи.  

По време на срещата НБТ представи своите аргументи бюджетът за реклама на туризма да се формира на база 1% от приходите, които секторът и свързаните с него индустрии генерират годишно в националната икономика. До момента инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на България като туристическа дестинация в сравнение с пазарите на съседните страни, според представителите на сдружението. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай