Пандемията роди К-кризата

Докато богатите и добре образованите хора печелят, бедните затъват все повече

Пандемията роди К-кризата | StandartNews.com
  • Докато богатите и добре образованите хора печелят, бедните затъват все повече

Пандемията раздели американската икономика на две - едни правят милиарди, а други едва свързват двата края.
Това накара икономистите да открият нов формат на възстановяване - К-образното. Ако досега кризите се определяха като V - рязък спад и също толкова рязък отскок, U - икономиката се влачи по дъното преди да започне растежът, сега формата е К - падане, последвано от разцепление, при което богатите и добре образованите хора печелят, докато бедните и слабо образованите изостават още повече, пише The Gardian.
Фондовите пазари изкачват нови върхове, движени от вдигащите се цени на технологичните компании, които позволяват на късметлиите да работят от вкъщи. Общото богатство на американските милиардери

нарасна с 685 млрд. долара

от средата на март до август. Най-ниските лихвени проценти предизвикаха бум на продажбите на жилища, тъй като хората с пари преразгледаха приоритетите си в ерата на работа от къщи.
Но хоум офис е възможен едва за всеки четвърти американец. Около 30 милиона души останаха без работа в САЩ, което е около 20% от работната сила. По-голямата част - около 26 милиона, са по-ниско образовани.
Рецесията активизира и расовото разделение.  През юли 14,6% от чернокожите и 12,9% от пълнолетните латиноси бяха без работа, срещу 9,2% от възрастните бели. "Това са професионалистите, които могат да работят от вкъщи. В някои отношения това е знак, че икономиката е официално разделена на две", казва Глен Келман, главен изпълнителен директор на компанията за имоти Redfin.
Според доклад на Oxfam, 32 от най-големите компании в света очакват печалбите им да скочат със 109 милиарда долара през 2020 г., тъй като пандемията Covid-19 разкрива икономически модел, който осигурява повече пари за най-богатите за сметка на най-бедните. Докладът очертава как Covid-19 е насърчил корпорациите по целия свят да поставят печалбите преди безопасността на работниците.
В световен мащаб се очаква половин милиард души да обеднеят заради икономическите последици от пандемията.

Вече са загубени 400 милиона работни места

а Международната организация на труда смята, че над 430 милиона малки предприятия са изложени на риск.
В същото време защитата, предоставена на акционерите, подхранва бума на цените на акциите. Топ 100 на компаниите на фондовия пазар са добавили над 3 трилиона долара към пазарната си стойност след избухването на пандемията. В резултат на това 25-те най-богати милиардери увеличиха богатството си с потресаващи суми.
Джеф Безос, основател и собственик на Amazon, чиято пазарната капитализация е над 1,5 трилиона долара, а той е най -богатият човек на земята с 200 милиарда долара, е увеличил богатството си с 92 млрд. долара само за пет месеца - между 18 март и 20 август 2020 г. Безос може да плати на всеки от 876 000-те служители на Amazon по 105 000 долара бонус и пак да е толкова богат, колкото е бил в началото на пандемията.
Изпълнителният директор на Oxfam International Чема Вера казва: "Covid-19 е трагичен за мнозина, но е добър за привилегированите.  Отвратително е, че в пандемията някои корпорации изплащат огромни дивиденти на богати акционери, получили спасителни мерки от правителството, предназначени да защитят работните места. Оскъдните ресурси се предоставят на и супер богатите в момент, когато

стотици милиони хора страдат

от последиците от тази пандемия. Жените, расовите и етническите малцинства и мигрантите са значително засегнати."
Докладът представя примери:  
* Десет от най-големите световни марки за облекло изплатиха 74% от печалбата си (общо 21 милиарда долара) на своите акционери в дивиденти и обратно изкупуване на акции през 2019 г. Тази година 2,2 милиона работници в Бангладеш бяха засегнати при анулиране на поръчки за текстил. Спирането на фабриките е намалило приходите в страната с около 3 милиарда долара.
* В Индия стотици работници на плантации за чай, много от които жени, са останали без заплащане в резултат на блокирането от Covid-19. В същото време някои от най-големите индийски компании за чай са увеличили печалбата си или са успели да поддържат маржовете на печалба чрез намаляване на разходите.
* Мините в Перу са отворени въпреки високия риск от инфекция сред техните служители.
* Chevron обяви съкращения на 10-15% от своята 45-хилядна глобална работна сила, въпреки че харчи повече пари за дивиденти и обратно изкупуване на акции през първото тримесечие на годината, отколкото генерира от основния бизнес.
* Най-голямата нигерийска циментова компания Dangote Cement твърди, че е уволнила над 3000 служители без предизвестие или надлежен процес, докато компанията все още се очаква да изплати 136% от печалбата си на акционери през 2020 г.
Oxfam установява, че способността на много компании да се справят с икономическите щети, причинени от пандемията и да се грижат за своите служители, е силно подкопана от години на увеличени плащания на акционери. Някои компании са предали суми, значително по-големи от печалбите им.
От 2016 до 2019 г. 59 от най-печелившите компании в света в САЩ, Европа, Южна Корея, Австралия, Индия, Бразилия, Нигерия и Южна Африка са разпределили почти 2 трилиона долара на своите акционери, като изплащанията са средно 83% от печалбата. Трите най-големи здравни компании в Южна Африка - Netcare, Mediclinic и Life Healthcare Group, изплатиха зашеметяващите 163% от печалбата си на акционери чрез дивиденти и обратно изкупуване.
Oxfam призовава за отговор на кризата, който да дава приоритет на подкрепата за работниците и малкия бизнес. Това включва налагането на данък върху печалбата от пандемията Covid-19, за да се осигури споделена жертва и преразпределение на ресурси към тези, които понасят тежестта.
В дългосрочен план Oxfam иска от политиците и корпорациите да пребалансират корпоративната цел, печалбите за ръководителите и акционерите към работници, доставчици, потребители и общности. Програмата за корпоративна реформа трябва да гарантира, че

всеки работник получава достойна заплата

има сигурна работа и глас на работното място, преди да бъде изплатен един дивидент на акционерите. Корпорациите трябва да плащат справедливия си дял от данъците, а политиците да овладеят корпоративната власт, за да спрат фалшифицирането на правилата.
"Намираме се в критичен момент. Имаме избор дали да се върнем към "обичайния бизнес" или да се научим от този момент да проектираме по-справедлива и по-устойчива икономика", казва директорът на Oxfam International Чема Вера. И допълва: "Някои от капитаните на капитализма скочиха и обещаха да се отдалечат от първия модел на акционер. Тази беседа е евтина. Пандемията трябва да бъде катализатор за овладяване на корпоративната власт, преструктуриране на бизнес модели с цел и възнаграждаване на всички, които работят с печалба, създавайки икономика за всички.
Ако не сменим курса, икономическото неравенство ще се увеличи. Сега е моментът да укрепим малкия бизнес, работниците и демократичните институции, а не още по-малък брой големи корпорации, които упражняват по-голяма икономическа и политическа власт. "

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай