Очакват 20% спад на германската икономика

Разходите ще надхвърлят всичко познато досега в Германия - от икономически кризи до природния бедствия

Очакват 20% спад на германската икономика | StandartNews.com

Коронавирусната епидемия може да свие германската икономика с до на 20% през 2020 година, източвайки стотици милиарди евро от държавния бюджет, предупреди мюнхенският институт Ifo, цитиран от европейското бюро на Politico.

"Разходите ще надхвърлят всичко познато досега в Германия - от икономически кризи до природния бедствия", заяви президентът на института Клеменс Фюст.

В зависимост от това колко дълго ще продължи кризата, институтът изчислява, че загубите ще варират от 7,2% при двумесечно спиране на икономиката, до 20,6% в най-лошия сценарий за 3-месечно блокиране на дейността на бизнеса. Институтът изчислява още, че икономическите щети ще бъдат между 255 млрд. евро и 729 млрд. евро.

Големи компании, включително Volkswagen и BMW, съобщиха, че затварят заводи като част от опитите за намаляване на разпространението на вируса.

В най-положителния сценарий на института, брутният вътрешен продукт ще се срине до 60% от иначе очакваното ниво за два месеца, а на третия ще се покачи до 80%. На четвъртия ще се възстанови изцяло. Прогнозата е на база овладяване на ситуацията с разпространението на вируса до средата на лятото.

Кризата ще създаде и 200 млрд. евро дупка в публичния бюджет, без да се смята цената на социалните помощи. Изчислява се, че около 1,8 млн. души могат да загубят работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай