Обществената баница за малки и големи

Отпада условието оборотът да е тройно по-голям от поръчката

Обществената баница за малки и големи | StandartNews.com

София. Започна основният ремонт на Закона за обществените поръчки (ЗОП), който вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева и екипът й предприеха като първа стъпка за подобряването на икономическата среда в България. Бобева представи предложенията за промени в закона пред депутатите в икономическата и бюджетната комисии с изричната уговорка, че проектът не изчерпва проблемите. Тя подчерта, че е нужен нов закон, в който ще бъдат включени разпоредбите на три нови директиви за обществените поръчки и концесиите. Те ще бъдат приети до края на годината от Европейския парламент със срок на транспониране 2015 г.

Промените бяха наложителни, за да се намали корупцията и най-вече да се даде възможност на малките и средни фирми да участват в разпределението на бюджетните пари. Затова свои предложения са давали браншовите организации, профсъюзите, НПО и граждани, както и Сметната палата, държавната финансова инспекция и дори БОРКОР.

За да се намали административната и бюрократичната тежест върху бизнеса, се предлага да се забрани на чиновниците да искат данни, които вече се съдържат в публични регистри или в някой държавен орган. За целта се изменят няколко алинеи в чл. 47, 48 и 50 от сегашния ЗОП нещо, за което бизнесът отдавна настоява. Ще отпадне и задължението участниците в процедурите да купуват документацията за търговете, защото се предвижда тя да бъде публикувана в интернет и до нея да има свободен достъп през регистъра на обществените поръчки - чл. 28, ал. 4. Както и да се създадат стандартизирани образци на формулярите, които са лесни за попълване. Следващата крачка е преминаване към електронни обществени поръчки. Важно за бизнеса е и изискването за незабавно връщане на гаранциите за участие на отпадналите кандидати.

Бобева е най-доволна от предлаганото изменение на чл. 25, ал. 6, с което се премахва изискването за доказване от кандидатите на оборот за последните три години, превишаващ три пъти стойността на поръчката. "Това е едно решително облекчение за участието в процедурите на малки, средни и новосъздадени предприятия", мотивира вицепремиерът своите предложения за промени. "Чрез изискването за висок оборот на практика се преграждаше пътя за участие в процедурите на по-голямата част от потенциалните кандидати, без това да е гаранция, че участниците с предишен висок оборот притежават финансови възможности към момента на процедурата за изпълнение на обществената поръчка", пише още там. С изменението на ал. 5 пък се постановява забрана за включване като критерии за участие на изисквания, които не са съответстващи на предмета и обема на обществената поръчка или изискват кандидатстващите фирми да са участвали в изпълнението на други поръчки по конкретни програми или от определени възложители.

Новият чл. 25а пък установява правило, че при големи обществени поръчки, за строителство например, възложителят е длъжен да обяви дял, който участниците трябва да предоставят за изпълнение от подизпълнители. Този дял не може да бъде по-малък от 30% от общия обем на поръчката. По този начин "големите" биват задължени да включат в изпълнението на поръчки малки фирми, обосновават се авторите на поправките. Цял нов раздел в закона пък предлага някои радикални промени. Например, да се отнеме правото за участие в процедура, ако кандидатът не се е издължил към подизпълнителите от предишна поръчка (освен при съдебен спор). Както и възложителят да плаща директно на подизпълнителите, за да се избегне възможността некоректни изпълнители да шантажират и да не плащат на малките, каквито случаи има в последните години.

Въвежда се и забрана подизпълнителите да бъдат свързани лица с изпълнителя и се намалява сложността и обемът на документите, които подизпълнителите трябва да представят наравно с изпълнителя. Променя се и досегашната практика контрол да се осъществява само върху процедурата за определяне на изпълнител. Ще се наблюдава цялостното изпълнение на договорите за обществени поръчки, пише в проекта. Той предвижда и завишен контрол за участие на офшорни фирми в обществени поръчки чрез изискване за доказване на финансовите им възможности: представяне на банкови гаранции за осигурено финансиране на изпълнението на поръчките и гаранции за изпълнение на обществената поръчка от съгласувани от възложителя банки.

Представеният проект за поправки в ЗОП е отворен за още предложения и текстове, преди да бъде окончателно формулиран и внесен в парламента, заяви вицепремиер Бобева. Тя е категорична, че това трябва да стане преди лятната ваканция на депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай