Новата икономика: Секс и пари

Убийствен анализ на Жак Атали

Новата икономика: Секс и пари | StandartNews.com

ЖАК АТАЛИ*

Можете ли да посочите 100% частна компания, която никога не е набирала пари от никого и която през 2023 г. ще бъде оценена на 18 милиарда долара, или 8 пъти повече, отколкото през 2020 г.? Ще имате ли още идеи, ако уточня, че това е уебсайт, нещо като пазар, където около 2 милиона продавачи предлагат услуги на около 200 милиона купувачи, като оборотът през 2022 г. е 2,5 милиарда? Все още ли нямате идея?

Става дума за Onlyfan, британски уебсайт, който позволява на всеки да предложи разговор, снимка, видеоклип или еротично шоу по поръчка на хора, готови да платят за това. Разнообразието от сексуални услуги, предлагани тук, изглежда неограничено; и дори ако на теория уебсайтът е длъжен да проявява известна умереност, изглежда, че това не пречи на продавачите (особено на момичетата) да продават на купувачите (особено на момчетата) почти всичко, включително и такива лични вещи като бикини, по възможност след употреба. Този уебсайт не е единственият по рода си. Към него трябва да се добавят и същинските уебсайтове за запознанства, чийто оборот е дори по-висок.

Казват, че сексът и парите са неразривно свързани. Сексът винаги е бил обект на търговия, повече или по-малко законна, повече или по-малко принудителна. Момичетата винаги са били основните жертви, принудени да продават телата си на мъже и от мъже. В тези уебсайтове ограничението не е толкова явно. То вече не е физическо. То е само икономическо. Но не е по-малко безмилостно.

Мнозина могат да кажат, че икономиката на удоволствието във всичките му форми, която винаги е съществувала (включително, както биха казали някои, в „буржоазните“ бракове), ще придобива все по-важно измерение, превръщайки се във виртуална икономика на подобието и вече не е свързана по никакъв начин с възпроизводството; че интернет търговията с подобието на секс ще бъде безкрайно по-здравословна, по-морална от проституцията; че никой не намира вина за това; че тези бизнеси са законни; че не вредят на никого, не са в полза на околната среда; и че тези, които го правят, го правят по напълно свободен начин.

Това би било грешка.

Първо, защото на практика няма никаква реална разлика между момиче, принудено да проституира от сутеньор, и студентка, която продава използваните си гащи или предполагаемо използваните такива на мъже, които ги поръчват по интернет. За да оцелеят в едно общество на мъже, и мъжете, и жените са принудени да търгуват с тялото си, с неговия образ и с всичко, свързано с него.

На второ място, защото между икономиката на секса и икономиката на наркотиците също няма много разлики: когато е толкова лесно, чрез едното или другото, да се изкарат много пари (една звезда от „Елфан“, подобно на дилър на високо ниво, може да печели десетки милиони долари годишно), защо да се учим? Защо да работим? Защо да се стремите да се издигнете честно? Защо да се опитваме да бъдем полезни на обществото?

И накрая, защото мнимата икономика е, в областта на сексуалността, форма на самоубийство на човешкия вид, което освен това може би вече е в ход.

Източник: БГНЕС

...............................................

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата „Евреите, светът и парите“, която е преведена и на български език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай