Наш добив на газ е гаранция за независимост

Наш добив на газ е гаранция за независимост | StandartNews.com

България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да плаща по 4-5 до 6 млрд. долара годишно за нефт и газ. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух".

„Тези пари могат да се използват за други цели - за социални дейности, например. Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ", каза още Борисов. И припомни, че още по време на първия кабинет "Борисов" енергийната диверсификацията на страната е била приоритет №1 в политиката на правителството. Премиерът подчерта, че страната ни има ясна политика в енергийния сектор, а проектът за дълбоководно проучване на водите на Черно море е спрян, след като първото оглавявано от него правителство бе свалено от власт.

"Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост. Днес представяме първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност", каза Борисов.

"Компанията вече заплати бонус в размер на 80 млн. лева. в държавния бюджет, до края на 2015 г. е инвестирала близо 184 млн. лева. и заплаща ежегодно „такса площ" в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година ще имаме реални резултати от първия търсещ сондаж", припомни премиерът.

Министър-председателят заяви още, че с местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК. А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос.

На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Това е изключително важен и дългоочакван ден за българския енергиен сектор и изобщо за България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II.

„Днес ще бъде дадено началото за извършването на първия проучвателен сондаж в дълбоко Черно море на блок „Хан Аспарух". За да стигнем до днешния ден, трябваше да извървим не кратък път. Началото му започва от 2012 година, когато първият кабинет на премиера Борисов, взе изключително важното решение за започването на конкурса за търсене и проучване в дълбоките води на Черно море на блок „Хан Аспарух"", припомни министърът на енергетиката.

„В днешния ден всички, ние, знаем какви са нашите основни приоритети в областта на енергетиката. Нашият основен приоритет е диверсификацията на източниците и на маршрути на енергийни ресурси. Знаем и пътя, по който трябва да постигнем този свой приоритет. Този път преминава на първо място през изграждане на междусистемните връзки на България със съседните ни страни и на второ място-разработването на местния добив", каза още Петкова.

„Ако намерим нефт или газ, това ще има голямо значение за страната към пътя на България за енергийна независимост", каза Кзавие Фожрас, управител на френската компания Тотал за България, която е наела кораба от американска фирма.

Към момента в Черно море има 10 дълбоководни сондажа, като само два от тях са открили залежи от газ в Румъния. „Дълбоководната част не е проучена и това е голямо предизвикателство за нас. Морската нефтена индустрия не е добре развита. Рискът да не намерим газ или нефт е голям", каза още Фожрас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай