Наш банкер в Норвегия каза какво ще поскъпне при приемане на еврото

По думите му за всяка отделна държава има шокове

Наш банкер в Норвегия каза какво ще поскъпне при приемане на еврото | StandartNews.com

Ограничени ще са ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото. Те ще са в порядъка на 0,2-0,3%. Всяка икономика има инфлация, това са допълнителни ефекти от въвеждане на еврото, те са еднократни. В балтийските държави, а също и в Словения и Словакия средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяване към еврозоната. Това мнение изрази пред НоваНюз доц. Пламен Ненов, който работи в Норвежката централна банка.

По думите му за всяка отделна държава има шокове, но средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяването на страните в еврозоната.

„Наблюдава се еднократно увеличение на цените при услугите, но то е сравнително малко. При приемането на еврото също има и еднократно повишени на ресторантьорските услуги, но ефектът е еднократен. Самият ефект върху общата инфлация е пренебрежимо малък”, увери Ненов.

При въвеждане на еврото трябва да се напечатат нови етикети и тогава много търговци, отлагали увеличение на цените, може да се възползват, обясни той. Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, допълни икономистът от Съвета за икономически анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай