На летище София проверяват пътник за 11 минути

По време на пандемията не беше уволнен нито един служител

На летище София проверяват пътник за 11 минути | StandartNews.com
  • По време на пандемията не беше уволнен нито един служител

Докато транспортният хаос завладява летищата в Европа, отменят се полети, има стачки и закъснения на самолети, в България ситуацията е с пъти по-добра. Три са основните причини, които изтъкнаха пред "Стандарт" от Летище София. Едната е, че по време на ограничителните мерки от летището не са освободили нито един от служителите. "Хората, които напуснаха в Европа, е много трудно да бъдат върнати на работа сега", изтъкват като причина за хаоса от аеропорта ни. И допълват, че най-натовареният ден до момента е бил 25 юни, когато над 1000 пътници на час са преминали през Терминал 2. Поради доброто стиковане на служителите, проверката на пътник е отнемала не повече от 11 минути.

Пътуване в чужбина – мисия (не)възможна?  

И все пак България не може да остане изолиран остров на сигурността, защото случващото се на европейските летища няма как да не повлияе и на работата у нас. За момента за полетите, стартиращи от столицата, няма никакви затруднения.

От Летище "София" са си поставили като цел до 2028 г. да се превърнат в петзвезден регионален аеропорт. "Представянето ни през лятото в сравнение със западните хъбове е добър пример за това и можем да го постигнем", казаха от летище София. Над 140 млн. лева ще инвестира в първите 5 години на концесията операторът "СОФ Кънект" при първоначално предвидени 43 млн. евро (84 млн. лв.). Следващата година Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, ще е строителна площадка, но ще продължи да функционира денонощно. Стремежът е терминалът да е по-приятен за пътниците, но и по-ефективен и автоматизиран от гледна точка на процесите и капацитета.

Билетите поскъпват

На фона на нарастващата криза, цените на полетите също ще се променят. Отражение върху тях вече има и войната в Украйна, и проблемите с енергийните доставки. Въпреки това сезонът се очертава да бъде по-силен в сравнение с предходните две години. "Тенденциите за увеличаването на цените на полетите в Европа са в две посоки.  Първата е в някои европейски регулативни изисквания, поставящи допълнителни екологични изисквания към европейските авиокомпании. Това неминуемо води до тенденция за увеличаване на цените, защото изисква използването на устойчиво гориво, което в момента е няколко пъти по-скъпо. Натискът върху цените трябва да бъде поет от авиокомпаниите, летищата или от крайните потребители", коментираха пред "Стандарт" от летище София. Според експерти втората тенденция за повишаването на билетите е заради цената на енергоносителите, както и поскъпването на конвенционалното самолетно гориво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай