Министър с прогноза за цената на газа до Коледа

Той призова да не се политизира въпроса с диверсификацията на доставките на ядрено гориво

Министър с прогноза за цената на газа до Коледа | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може да се задържи и през декември.

Той обясни пред медиите решението си да се откаже от предложението за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребители. По думите на Росен Христов предложението е целяло да играе ролата на консервативен буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От министерството, обаче, не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

"В момента няма нужда от две тарифи. Ние стабилизирахме доставките на газ, мерките ни работят и заедно с европейските, имаме позитивно очакване. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл. Предложението беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че дилемата се политизира, а ние сме техническо правителство и не са ни популистки предложенията. И тъй като проблемът придоби рязко политически характер, решихме, вместо да внасяме предложението, да поддържаме парламента с техническа експертиза", каза Христов, цитиран от БНТ.

Той призова да не се политизира въпроса с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно от нас след проверка на независими международни органи.

Рано тази сутрин Министерството на енергетиката обяви, че оттегля предложението за въвеждане на двойни тарифи на тока, защото това не се налага, предвид надеждната работа на електроенергийната ни система и поевтиняването на газа. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, казват още от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай