Медведев: Спирането на "Южен поток" е по юридически причини (ОБЗОР)

Медведев: Спирането на "Южен поток" е по юридически причини (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спирането на "Южен поток" е основно заради "юридически", а не политически или емоционални причини. Това съобщи министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от руски медии. "Решението, което беше взето от Руската федерация, няма политически и най-вече няма емоционален характер. Това е юридическо решение", каза премиерът на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Медведев обясни, че всички опити да се започне работа по проекта са удряли на камък, въпреки че той е бил добър проект. "Тъжно е, но животът продължава, имаме други идеи. Ние сме готови да си сътрудничим, но при такива условия, за които можем да се договорим", допълни още той.

Европейските партньори веднага да започнат строителството на газопровода към бъдещия газов хъб на турско-гръцката граница, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Той поясни, че договорът с Украйна за транзита на руски газ към ЕС приключва през 2019 г., а дотогава обемите синьо гориво за европейските потребители ще бъдат обезпечени на границата между Турция и Гърция. Затова е необходимо ЕК в кратки срокове да вземе решение за развитието на собствена инфраструктура. Според Новак бързото строителство на газопровод към Гърция е необходимо, тъй като "подобни мащабни проекти не се реализират за една година".

Преди да се обяви такова сериозно решение като смяната на Украйна като транзитен маршрут за руските газови доставки до европейските потребители с бъдещия проект "Турски поток", по-добре беше то първо да се обсъди с ЕС, който е най-важният потребител за "Газпром". Това заяви зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович пред руското издание РБК. Шефчович бил много изненадан от руското решение. "Ежегодно ние плащаме 400 млрд. евро за енергия. Ние сме добър купувач, плащаме навреме в твърда валута и винаги спазваме условията на договорите. Затова и бях толкова удивен. Ние трябва да анализираме това решение, но аз мисля, че то нарушава сегашните договори с "Газпром" - в тях ясно е записано къде трябва да се доставя газът и това не е границата на Турция с Гърция", каза Шефчович.

ЕК ще събере страните от Югоизточна Европа, за да се обсъди замяната на "Южен поток" с "Турски поток". Въпросът ще бъде коментиран и на срещата на енергийните министри на ЕС на 21 февруари в София, на която ще бъде обсъдена стратегията за сформирането на европейския енергиен съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай