Лудост по имоти в Гърция! Какво правят българите

Цените хвърчат сериозно

Лудост по имоти в Гърция! Какво правят българите | StandartNews.com

Все повече заможни благоевградчани прекарват летните си почивки в Гърция в собствени имоти. Мнозина бизнесмени, лекари, адвокати, съдии имат апартаменти и къщи, най-вече в северната част на южната ни съседка.

Те са ги закупили в годините преди пандемията, когато цените са били прилични. В момента обаче  цените на недвижимите имоти значително са се повишили.

„Цените в момента са „огън“. Къща под 120 000 евро не се продава. Аз имам от 16 години имот в закрит комплекс на Бяло море. Последните две къщи в комплекса бяха продадени за 100 000 евро,  което си беше направо суперсделка, на промоционална цена.

Свободни имоти на първа линия вече няма. Останали са единични бройки, които се предлагат на цена от 250 000 евро”, разказа бившата юристка в общината Биляна Теова, която е омъжена в Гърция. Тя добави, че болшинството от имотите в Паралия Офринио и Паралия Караяни са изкупени от българи, които в момента ги дават под наем през лятото на други българи.

„В момента няма дори свободни имоти, които се отдават под наем. Всичко е заето. Туристическият интерес след тези две години на ковидна пандемия отново се засили”, добави Биляна Теова, цитирана от Struma.bg.

„В Гърция купуват имоти богати българи. 250 000 евро е платила наскоро нашенка, която е работила в Англия. Това знам от мои гръцки клиенти, които продават имоти. Жилище в някое село близо до морето се предлага  минимум по 1800 евро квадратния метър“, каза петричкият адвокат Любомир Георгиев.

Българка, която е брокер в гръцка фирма за недвижими имоти в Офринио, каза следното: „Има увеличение на цените на имотите, но има и интерес. Продават се  нови къщи, стари къщи почти не се предлагат, но цените са почти изравнени. Те зависят основно от локацията. Дали са близо до морето, дали има гледка към него  и други фактори.

Средната цена на апартамент близо до морето от 60 кв.м е 130 000 евро, а в по-отдалечените места е 110 000 евро.  Цената на къща ново строителство е от 200 000 евро нагоре. Макар и при тези високи цени интерес към недвижимите имоти има, но сделките стават бавно, изисква се време“, обясни брокерката, пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай