Край "Северен поток" е по-тихо от "Орлов мост"

По 120 млн. куб. метра газ на ден се изстрелват към Германия

Край "Северен поток" е по-тихо от "Орлов мост" | StandartNews.com

"Северен поток" съединява енергийната система на Европейския съюз с най-големите находища на природен газ в Русия и минава директно по дъното на Балтийско море. Двете тръби общо могат да доставят по 55 милиарда куб. м газ годишно в продължение на най-малко 50 години, достатъчно за над 26 милиона домакинства и компании в страните от ЕС". Пращаме по 100-120 милиона кубически метра природен газ по тръбите към Германия, но количеството всеки ден варира според нуждите на нашия клиент". Това обяснява Михаил Коротков, зам.-директор на компресорната станция "Портовая" на групата български журналисти и експерти.

За наш късмет времето е относително топло - само няколко градуса под нулата. Но близостта на Балтийско море, която се усеща под формата на един остър и леден северен вятър, не оставя съмнение къде се намираме - само на няколко километра от границата на Финландия, на около 60 градуса северна ширина. Най-близкият голям град е Виборг, някога основан от финландците.

Компресорната станция "Портовая" е в началото на газопровода "Северен поток", който минава под Балтийско море и доставя газ за Германия. Обещават ни, че след обиколката ще ни покажат участъка от брега, където тръбите влизат в морето, за да видим с очите си въздействието им върху околната среда. "Общият капацитет на газопровода е 55 млрд. куб. м годишно, но досега не сме достигали пълния капацитет", продължава Коротков и посочва: "А това там е подстанцията, която захранва първия цех - 8 агрегата с мощност 362 МВт, производство на "Ролс Ройс".

Последвалите технически подробности, които Коротков щедро ни подава, само затвърждават впечатлението, че се намираме на изключително модерно и перфектно поддържано съоръжение. Компресорната станция "Портовая" е открита през 2010 г. лично от тогавашния президент и сегашен министър-председател на Русия Дмитрий Медведев. На черна тръба стои табелка с неговия подпис. На мястото е бил и еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, а германският канцлер Ангела Меркел е заявила във видеообръщение: "За Европа това е инвестиция в енергийната сигурност, а за Русия - гарантирана продажба на 55 млрд. куб. м газ годишно". Предишният германски канцлер, а сега "глава" на проекта "Северен поток" - Герхард Шрьодер, определил компресорната станция "Портовая" като руската врата към Европа.

"Така ли ще изглежда нашата, българската компресорна станция на "Южен поток" южно от Варна", питат колеги. Е, така ще изглежда - като на пощенска картичка - най-модерно съоръжение, експлоатирано от компетентни специалисти и изпомпващо газ към Европа. И най-важното, което отговаря на всички европейски и национални норми, само че по-малко по мощност и капацитет.

Недалеч от единия компресор ни правят демонстрация за замерване на шума. Добре че е шумомерът, защото иначе шумовият фон е доста слаб. Освен че е далеч под руските и европейските норми, той е доста по-слаб и от шума на "Орлов мост" например - едно от най-замърсените с шум, прах и радиация софийски кръстовища. Питаме за инфразвуците, които не се усещат от човешкото ухо, но затова пък са доста опасни за здравето, ако превишават нормите. Мерят го 2 пъти - един път в близост до компресора, втори път - на около 300-400 метра оттам. И в двата случая уредът отчита нива на инфразвуковия фон под нормата.

В тази станция става и пречистването на газа - първо го нагряват до 270 градуса по Целзий, после го охлаждат до минус 30-35 градуса, компресират го и го помпат надолу по трасето.

На няколко километра е брегът на Балтийския залив, където е разположен бреговият обект на "Северен поток". Оттам две тръби с дължина 1224 км и с мощност 27,5 млрд. куб. м годишно всяка влизат в морето на 12 метра под земята.

Короткин обяснява, че тръбите по дъното на Балтийско море са в бетонен обков, който ги пази от климатични въздействия, за да се опази и околната среда.

Качват ни на един "всъдеход" в тъмносиньо, марка "Мерцедес", невиждан от простото българско око, с шаси от трегери за железопътен път, с по няколко реда гуми и първо стъпало поне на метър от земята. Водят ни на малко плажче, където някога тръбите са се пълнели по стария начин. Тогава районът е бил в ужасно състояние, от което днес няма и следа. Брегът е чист, водата - също, а нашите домакини ни убеждават, че наоколо бродят лисици, вълци и мечки. Снимаме залязващото зимно слънце, а наоколо има борове, брези, тръстики. Само над тръбите растителността е изсечена, защото върху съоръженията не трябва да има гора. 3 часа след обед е, но вече е полумрак. И въпреки невероятната красота бръснещият влажен северняк бързо ни подкарва към нашия всъдеход.

Еколози хвърлят лъжливи бомби за тръбата

"Вий журналисти ли сте?"

Най-малко на 10 км над земята съм очаквала да срещна "зелена глава" в 2 часа посред нощ, но ето - младо момче в светлокафяв пуловер и интелигентно на вид се опитва да ангажира вниманието ни с едно изписано със ситен шрифт листче. Там пише, че "Южен поток" щял да съсипе варненския квартал "Галата". Домакините ни от "Южен поток - България" явно са поканили представител на разтревожените "зелени", за да му покажат най-безкористно, че варненци няма от какво да се страхуват.

Час преди да кацнем в София, екологът се зае с черния пиар на единствения мега инвестиционен проект, който България е виждала за последните две десетилетия. Питам защо и как "Галата" ще пострада, след като компресорната станция ще се строи на юг. "Това е земя от "Натура", граничи с резервата..." Пред очите ми като на кино се завърта старото ехо от рутенето на проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Паша дере не е в "Натура"! Къде е варненският квартал "Галата", къде е определеното място за строеж на компресорната станция на газопровода. Къде чу шум на "Портовая"? Оставих на колегата загрижения "еколог". Но зрителите и читателите на лъжи, които започват тенденциозно да се разпространяват срещу проекта за строеж на "Южен поток", явно са в ход.

Екологът мълча на презентациите, където всички задавахме въпроси и екоаспектите бяха разисквани надлъж и нашир. И той като нас видя компресорната станция, чистия Балтийски залив, диша свеж северен въздух.
А ако говорим сериозно и непредубедено за ползите от газопровода "Южен поток", няма как да изпуснем от внимание проблема с енергийната диверсификация - ще имаме още една тръба, по няколкостотин милиона евро приход от транзитни такси и поне 6000 заети българи.

Европейският съюз се нуждае от повече природен газ, доставян по диверсифицирани маршрути на конкурентни цени. Прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показват, че търсенето на "синьо гориво" в ЕС ще нарасне от 536 млрд. куб. м през 2010 до 592-640 млрд. куб. метра през 2030. И България ще е част от това общо европейско благо. Това е истинска диверсификация, от която и ние ще имаме пряка изгода. Най-накрая..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай