Коя е защитата при онлайн пазаруването

Този вид пазаруване крие и доста рискове

Коя е защитата при онлайн пазаруването | StandartNews.com

По време на пандемията видяхме две тенденции - едната, че изцяло се увеличи онлайн пазаруването, не толкова по желание на потребителите, а повече като че ли по принуда.

Другата тенденция е, че много се увеличиха стоките, които имат лекуващи или предпазващи претенции, към които ние се отнасяме много скептично.

Това заяви за News.bg Богомил Николов от Българска национална асоциация "Активни потребители".

По думите му хората са уязвими в ситуация на страх от COVID-19, "хващат се за сламката", купуват абсолютно ненужни стоки, храни или предмети, които си мислят, че ще ги защитят по някакъв начин от вируса.

Сред хората в България все още преобладава консерватизмът и обществото предпочита да пазарува в традиционните магазини, за разлика от доста европейски държави, където онлайн търговията взима превес.

Пандемията доста промени тази тенденция, но ще видим дали ще се запази, след като мине самата пандемия и хора, които са опитали онлайн търговията, ще се изкушат и занапред от нея или ще се върнат към традиционното пазаруване. Предстои да разберем, заяви Николов.

Именно заради това законодателството е въоръжило потребителя с връщане на покупката в 14-дневен срок. "Този тип търговия изначално е по-рискова и ако го нямаше това право на връщане, интернет търговията щеше да потръгне много по-трудно и много по-бавно", изтъкна Николов.

Според Богомил Николов фирмите гледат в много грешна посока с искането си да се намали 14-дневният срок за връщане на дадена покупка. В САЩ няма законово изискване, а корекцията на пазара е довела до това, че масово срокът за връщане е 30-дневен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай