Петък,

Контролна тесла за вносното агнешко. Колко ще струва българското?

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
1713
Контролна тесла за вносното агнешко. Колко ще струва българското?
A
A
A

Агенцията за безопасност на храните ще издаде днес заповед, с която се въвежда допълнителен контрол на вноса на агнешко месо. Това обяви в интервю за БНТ заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

"Целта не е да спираме вноса на агнешко от трети страни, а да осигурим качествено безопасно месо на българския пазар. Лабораторният контрол ще включва анализ за антибиотици, сулфонамиди, олово и други тежки метали", заяви Неделков.

Вчера овцевъди поискаха държавата да вземе мерки срещу твърде големия, според тях, внос на агнешко месо и заплашиха с протест на 31 март.

Заместник-министърът на земеделието отчете, че към момента у нас са внесени 26 тона агнешко месо от Република Северна Македония и 16 тона от Хърватия. Родното производство отива единствено на нашия пазар. Неделков не очаква поскъпване на агнешкото тази година.

"Надявам се да няма поскъпване. Очакванията ми са, че специално за агнешкото, цените ще варират в рамките на 10-12 лв. за живо тегло, което при рандеман от около 50% означава 20-22 лева на трупно и при надценката на търговците, разходи за логистика и т.н. - може би - 25-27 лв. на рафта на магазина", пресметна той.

От днес Българската агенция за безопасност на храните започва проверки на яйцата, които се предлагат по магазините. Ще се следят произхода, начинът на съхранение и дали имат правилна маркировка.

Крум Неделков призова потребителите също да следят за маркировката на яйцата и най-вече - за срока на годност.

"Всички вносни яйца имат специфична маркировка за страната на произход. Българските имат информация за номера на животновъдния обект и начина на отглеждане", каза той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com