Кои са енергийно бедни и какво ще правят топлещите се с газ?

Трябва да се направят анализи, коментира председателят на временната комисия за енергийната криза Радослав Рибарски /ПП/

Кои са енергийно бедни и какво ще правят топлещите се с газ? | StandartNews.com

Нямаме дефиниция за енергийната бедност, която щеше да направи ясно разделение кой трябва да бъде подпомогнат и кой ползва неефективно електрическата енергия на битовия пазар. Това решение печели време за анализи. За едни е справедливо, за други - не, но не адресира всички проблеми в тази цялост. Един анализ ще покаже цялата картина на нещата.

Така председателят на временната комисия за енергийната криза Радослав Рибарски („Продължаваме промяната”) коментира в неделя пред бТВ приетия от парламента мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата.

По думите му са нужни анализи по всички основни линии, които засягат потребителите.

"Поскъпването на електрическата енергия варира в зависимост от района, но има около 11-12% нарастване на цената за бита. Също така има голямо нарастване на топлинната енергия за София за разлика от Пловдив - и двете топлофикации са на газ, но на едното място нараства с 30%, а на другото - с 3%. Трябва да се направи анализ кое води до тази разлика", даде пример Рибарски.

Според него е нужен анализ и по въпроси като каква е възможността за по-евтина енергия, която да идва предимно от АЕЦ, какви са възможностите за обиране на различни маржове по веригата и кой и как би трябвало да бъде компенсиран.

Председателят на временната комисия за енергийната криза изрази и притесненията си, свързани с потребителите на битов природен газ.

"В момента този мораториум не ги засяга, те изпитват голямо затруднение от постоянно нарастване на цените на газа", каза той.

Радослав Рибарски уточни, че трябва да се провери и какво може да бъде направено за небитовите потребители, които купуват на свободен пазар, а високата цена там се пренася върху всички продукти, които те произвеждат.

В НС предстои и създаването на редовна комисия по енергетика, припомни той.

"В коалиционното споразумение има много идеи, които очаквам да бъдат разгледани. Едно от нещата са технологичните загуби на електроразпределителните дружества, които да купуват тази енергия от регулиран пазар, там цените са 3-4 пъти по-ниски", заяви Рибарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай