Китайски инвеститор избра Добрич

Китайски инвеститор избра Добрич  | StandartNews.com

В завода на "България Тианшинонг Фийд Ко." ще се произвеждат 150 000 т фураж за свиневъдството в азиатската държава

Купуват царевица, слънчоглед и рапица от Добруджа, внос е само соевият шрот

От началото на тази година започна изграждането на фуражен завод в Добрич със силозно стопанство и обслужващи сгради. Мащабната инвестиция, която е планирана в първия си етап да е в размер на 10 млн. лв., е изцяло китайска - на фирма "България Тианшинонг Фийд Ко.". Това е първият китайски инвеститор, който избра Добрич. Инвестиционен проект "Изграждане на "Фуражен завод, силозно стопанство и обслужващи сгради", още със строителството на обекта осигурява заетост на над 100 души от три строителни фирми, които инвеститорът избра за реализация на проекта си, разказва управителят на фирмата Надя Маринова. Дамата с желязна ръка движи цялата дейност по издигането на модерното и eдинствено по рода си предприятие засега в страната ни. Първата копка бе направена на 7 януари, като амбицията е до края на годината фабриката да заработи, казва Маринова. "Първоначлно сме заложили заводът да бъде построен за девет месеца, като се надяваме да няма изоставане в сроковете, които сме набелязали. Така или иначе, вярваме, че в края на годината ще имаме реално производство", казва Маринова.

Фуражният завод е изцяло проектиран в Китай, където има множество такива изградени. Купувайки терена в Западната промишлена зона на Добрич, съдружниците в "България Тианшинонг Фийд Ко." правят геологични и геодезични проби на терена по изискване на проектантите, за да се види структурата на почвата и да се прецени правилно изграждането, особено в областите, където ще има най-голямо натоварване - складовете за суровина и тези за готова продукция. В първия етап на строителство, който тече в момента, ще се построят модерен фуражен завод /с единствена по рода си в България в бранша метална конструкция на 6 нива с височина 35 метра/, с просторни складови площи. Силозното стопанство ще се състои от два големи силоза по над 10 000 куб. м за съхранение на царевица и 4 малки силоза за съхранение на останалите суровини. Административната сграда ще е на площ от 500 кв. м и разгърната застроена площ 1000 кв.м - на 2 етажа, включваща и столова за персонала - българска и китайска кухня. През този месец компанията ще увеличи капитала си след проведено Общо събрание на дружеството.

"Ще увеличим капитала на дружеството от 5 800 000 лева на 9 848 560 лева, чрез записване на нови 404 856 дружествени дяла от по 10 лева всеки. С пускането в експлоатация заводът ще произвежда дневно 500 т фураж, който ще се приготвя изцяло по китайска рецепта и ще се изнася през морските пристанища за Китай. Фуражът ще е за прасета, основно съставен от царевица - 80 на сто, а останалите 20 % в състава му ще са шротове - слънчогледов, рапичен и соев. Още тази година ще започнем купуване на суровина за производство, като внос ще бъде само соевия шрот, а нужното за производство от другите култури ще купуваме от региона, който е земеделски и има добро производство на царевица, слънчоглед и рапица", разказва Маринова. За да осигури 500 т дневно производство, заводът ще е на 24-часов режим на работа - производството ще се поддържа от три смени, в които ще работят общо 4 екипа по 7 души.

След първата година от стартирането на завода се прогнозира достигане на производствен капацитет 150 000 тона концентриран фураж за животни годишно, като фуражите, които ще се произвеждат, ще са за свиневъдството в азиатската държава.

"Решихме да произвеждаме фураж, защото има недостиг в Китай. В момента там има голям пазар за фураж, тъй като има сериозно развитие на свиневъдството като отрасъл. Това доведе и до недостиг на суровини за производство. От друга страна България има традиции в производството на земеделска продукция и тя е с добро качество", казва Маринова. Компанията до старта на строителството се е занимавала с износ на царевица, но тъй като той е на квотен принцип, решава да изгради производствени мощности на място, за да изнася готов продукт, за който няма квоти. Паралелно с износа на фураж, ще се изнася и царевица. "Продукцията от бъдещия ни завод ще се продава и на българския пазар, стига да има търсене", добавя управителят на дружеството.

Дружеството обжалва отказ за европари

"България Тианшинонг Фийд Ко." ООД е правоприемник на фирма "Нова ера София" ООД, собственост на двама китайски граждани с постоянно пребиваване в България - Жианг Жингюн и Лиу Чунюн. Бизнес идеята им е да извършват консултантска дейност на територията на България, но и да използват бизнес контактите си в Китай. Предприемачите стартират консултантски услуги, но също и осъществяват износ на селскостопанска продукция - царевица за Китай, през следващите години. Произходът на селскостопанската продукция е регион Добрич, което насочва техния интерес за инвестиции в региона в областта на преработващата промишленост. Собствениците считат, че регионът има достатъчно конкурентни предимства и се насочват към закупуване на терени за създаване на завод. Така се стига до купуването на терени с обща площ 26 дка в Западна промишлена зона. Желаейки да инвестират в Добрич, те преименуват "Нова ера София" ООД на "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД и преместват седалището и адреса на регистрация на фирмата в Добрич. А за да осигурят пазара и финансирането на проекта, привличат и нов съдружник от китайски произход. В процеса на проектиране и строителство инвеститорите разбират, че според изискванията на българското законодателство трябва да осигурят 20 на сто от терена за зелени площи, което наложи да поискат от общината разрешение за покупка на още около 7 дка. Съветниците одобриха искането на компанията и дадоха зелена светлина за покупката на три имота с обща площ 7 дка, които представляват изоставени земеделски земи, общинска собственост. С тези терени ще се изпълни изискването за осигуряване на зелен пояс около производственото предприятие, който трябва да е 20 на сто от площта.

"Първият етап на инвестицията е изцяло с китайски капитал. Опитахме да привлечем европейски средства, като подготвихме проект по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от ПРСР 2014 - 2020 г., но не получихме одобрение. В тази връзка с писмо до изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и нейният заместник Васил Грудев изразихме нашето становище, като заявяваме, че се налага преразглеждане на оценката на проектите", казва Маринова.

В писмото си "България Тианшинонг Фийд Ко." посочват, че макар и производството на фуражи да не е сред приоритетите при първия прием на проектни предложения, то дружеството е един от най-големите инвеститори в Добричка област, който ще реализира инвестицията в размер на около 10 млн. евро и дружеството разчита част от финансирането на бизнес идеята да се реализира по подмярка 4.2.

"България е страна с изключителни възможности в производството на фуражи. Почти половината от зърнената реколта изнасяме в чужбина като суровина, а фуражната ни промишленост произвежда годишно около 1 млн. тона комбинирани фуражи, като има възможност да произвежда в пъти повече. Подмярка 4.2 е една жизнено важна и необходима програма, която има възможността да реализира идеите и проектните предложения на голяма част от фуражопроизводителите", пишат от компанията. Не пропускат още да посочат, че голяма част от фирмите, които са кандидатствали по подмярката в приоритетните сектори - пчеларство, плодове и зеленчуци, месо и други, са новосъздадени фирми към края на 2015 г., които събират повече от 60 точки, като отбелязват още, че проектите им са така структурирани, че да попадат в приоритетните сектори и селските общини. Всичко това ще доведе, според "България Тианшинонг Фийд Ко.", до усвояване от такива фирми на голяма част от наличния ресурс, с което ще бъдат лишени от финансиране реално действащите и поддържащи икономиката на страната фирми в допустимите сектори за финансиране. "От друга страна подобни проекти на новосъздадени дружества са по - рискови за програмата, защото те по-трудно биха осигурили финансиране на инвестициите си, за което говори и статистиката от предния програмен период по мярка 123 от ПРСР 2007 - 2013г. В същият ред на мисли над 90% от проектите на структуроопределящи предприятия, които са с доказано име на пазара, плащат данъци и създават и поддържат работна ръка, не събират достатъчно точки", мотивират още искането си за преразглеждане на оценката на проекта от китайската компания. В подкрепа на факта, че фирмата е стабилна икономически, е балансът й за отминалата 2015 г., откъдето е видно, че има печалба от 39 хил. лв. Капиталът на дружеството е в размер на 5а800 хил. лв.

"Портър Сити" вдига град за 100 хил. фирми

Проект за мащабен логистичен център край Пловдив представиха от китайската компания "Shenzhen City Porter Business Management Co. Ltd." пред местната власт под тепетата. Вече е сключено споразумение за реализиране на инвестицията от инж. Пламен Панчев, създател на Тракия Икономическа зона и шеф на борда на "Сиенит холдинг" АД, и Дзонгджиен Чен, председател на холдинга. Според плановете, индустриалният град "Портър Сити" ще приюти 100 000 фирми в огромна платформа за търговия, която е първата по рода си в Европа. Целта е да бъде създадена огромна изложбена зона, в която всички компании, които търгуват онлайн, да предложат стоките си и офлайн, като по този начин всеки купувач може да види стоката и да гарантира за качеството. Проектът е основан на новата концепция на китайското правителство - "Един път, един пояс" (One road, one belt), за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната. А инвестицията в проекта се оценява на 2 млрд. евро.

"Shenzhen City Porter Business Management Co. Ltd." е основан през 1994 и е участвал в 120 проекта в цял Китай. В момента има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си.

След посещението си в "Тракия икономическа зона" представителите на китайския холдинг определиха Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. Те заявиха, че на база платформата за обмен "Един път, един пояс" могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия изток и, разбира се, Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Според споразумението, двете страни ще създадат работна група за практическото осъществяване на проекта. Следващата стъпка е подписването на договор в средата на годината в Шенджен, където ще бъде обявен и стартът на проекта. Целта е той да бъде реализиран за 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай