Китай обяви "решаваща роля" на пазарите

Приключи закритото четиридневно заседание на ЦК на партията

Китай обяви "решаваща роля" на пазарите | StandartNews.com

Пекин. Управляващата партия на Китай обеща да остави пазарите да играят "решаваща" роля в разпределянето на ресурси, след като представи програмата си за реформи за следващото десетилетие във вторник, целящи да подтикнат растежа на втората по големина икономика в света, предадоха световните агенции.

Китай се стреми да постигне "решителни резултати" до 2020 г., с икономическите промени в центъра на вниманието на цялостните реформи, се казва в комюнике до държавните медии в края на четиридневното закритo заседание на 205-членния централен комитет на партията.

"Основният проблем е да се регламентират отношенията между правителството и пазара, което позволява на пазара да играе решаваща роля в разпределянето на ресурси и подобрява ролята на правителството", заяви партията в своето изявление.

Ще бъде създадена цетрална организация за "цялостно задълбочаване на реформата", отговорна за "проектиране на реформата, организиране и координиране на реформата, провеждането на реформите като цяло, както и контрола по изпълнението на плановете за реформи".

В предишни политически изявления, Комунистическата партия често е описвала пазарите като играещи "основна" роля в разпределението на ресурсите, което означава, че новата роля ще бъде вече  официална партийна философия.

"Те (пазарите) искат да се откъснат от контрола на правителството, което би им позволило да излязат напред и да имат водеща роля. В миналото, цените и инвестиционните решения бяха предимно от страна на правителството", каза Донг Тао, главен регионален икономист от Credit Suisse в Hong Kong, пред Ройтерс.

"Това е революционна философия, по китайските стандарти."

Все пак партията не обяви никакви смели планове за реформи за държавните предприятия, като каза, че докато и държавните фирми и частния сектор са важни и ще насърчи частната инициатива, доминирането на "публичния сектор" в икономиката ще се запази.

Исторически, тези Трети пленарни заседания на новия Централен комитет са действали като трамплин за ключови икономически реформи, и това ще послужи и като първи тест за ангажимента на новото ръководство към промени.

Сред въпросите, избрани за обект на реформата, партията обяви, че ще работи за задълбочаване на фискалната и данъчната реформа, създаването на обединен пазар на земята в градовете и селските райони, създаване на устойчива система за социална сигурност, както и повече права за собственост на земеделците.

Председателят Си Дзинпин и премиерът Ли Кечиянг трябва да нямерят нови двигатели за растежа на икономиката, която, след три десетилетия на главоломно разширяване, започва да се задавя, обременена от промишлен свръхкапацитет, купища дългове и подкопана конкурентоспособност.

Някои реформи могат да очакват ожесточена съпротива от страна на мощни групи по интереси, като например местни власти или държавни монополи.

Трети пленум се отнася за третия път, когато нови лидери на Китай провеждат пленарно заседание на Централния комитет на партията. Те се провеждат обикновено една година след като новите лидери са встъпили в длъжност.

Предишни Трети пленуми са имали голямо влияние върху развитието на Китай.

В Третия пленум през 1978 г., бившият лидер Дън Сяопин обяви отварянето на китайската икономика, започвайки големи пазарно-ориентирани реформи.

В Третия пленум от 1993 бившият лидер Жу Ронджи обяви "социалистическата пазарна икономика" и демонтира голяма част от държавния сектор на Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай