Комсомолката Омарова, която разтресе целия финансов свят

Професорката бръкна с ръжен срещу частните банки и получи обвинение, че е членувала в съветския комсомол и е откраднала два чифта обувки

Комсомолката Омарова, която разтресе целия финансов свят | StandartNews.com
  • Предложението на Байдън за надзорник на банките в Америка предизвика зрелищен спектакъл в Сената
  • Професорката бръкна с ръжен срещу частните банки и получи обвинение, че е членувала в съветския комсомол и е откраднала два чифта обувки

Както всички знаят, банкерите по целия свят не понасят друг шум, освен този на парите. А изборът на главния надзорник на банките в Америка винаги е бил пост, който е изключвал каквато и да била врява или публични скандали

Но така беше досега, в стария добър финансов ред. Днес, когато хеликоптери щедро пръскат правителствени пари и то не към Мейн Стрийт, а към Уолстрийт, една дребна казахстанка е на път да преобърне финансовата система в Америка. Цялото банково войнство, начело със сенаторите - републиканци, води епична битка да я извади от сърцето на президента Джо Байдън като номинация за една от най-важните капии във финансовото министерство - контролираща валутните резерви и паричната политика, позната като позицията контролер върху ОСС.

Войната за поста отдавна счупи финансовите граници и премина в сферата на голямата политика.

Републиканците започнаха да изваждат скелетите от гардероба

на 55-годишната професорка Сауле Омарова, скрити още през миналия век.Първо я нарекоха крадла като й припомниха за случай, който на нас ни е унизително познат заради бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова.

28-годишната Омарова била спипана в един магазин в щата Уисконсин да крие два чифта обувки, два флакона с парфюм, един колан и един чифт чорапи. Окрадените вещи били грижливо покрити от рокличка, която тя си заплатила на касата. Емигрантката от Казахстан не знаела, че има камери, а когато униформен гард й препречил пътя, тя си признала за стореното и си платила вещите. Да, ама дошла полиция, направила протокол и сега от досието това черно петно мигом беше извадено.

В сенатската комисия обаче бързо се усетиха, че кражбата на стоки за има - няма 100 долара не минава даже за скромно финансово престъпление и че това няма как да обърне общественото мнение. Затова и вкараха в действие тежкия арсенал - КГБ, комсомола и руската намеса в Америка.

Била ли сте член на съветския комсомол

попита я един от сенаторите - републиканци.Омарова утвърдително отговори, но заяви, че това не е било по желание, а задължително. Освен това му припомни, че все пак не е рускиня, защото е родена през 1966 година в Уралске, което е градче в западен Казахстан. Тя се определи като скромна ученичка, която непрекъснато ходела на олимпиади по физика и математика и завършила със златен медал.

Бяхте ли член на комунистическата партия - беше вторият сенатски въпрос.Тя каза, че е завършила престижния МГУ, където получавала Ленинска стипендия за отличен успех, но никой не й предлагал да влезе в партията. Репликата й предизвика бурен смях в залата. Един от сенаторите я попита дали е изучавала Карл Маркс, а тя отвърна, че още навремето била антикомунистка: четяла забранена литература, слушала Пинк Флойд и била фен на дисидента Александър Солженицин.

Като отличничка я изпратили да учи един семестър в Америка по време на сгромолясването на СССР през 1992-ра. Тя минала океана с петдесет долара и един стар куфар. Така и не се върнала, а скоро след това взела и американско гражданство. Оттогава тя се чувствала като "горда американка".

Злощастната комунистическа история на Омарова

която сбъдва американската си мечта, не намери голяма симпатия в сенаторите и те започнаха да я обстрелват с въпроси за връзките й с КГБ. Тя даже се обиди като заяви, че не само няма връзки с тайни служби, ами дядо й бил в Сибир, репресиран от режима на Сталин.А когато Джон Кенеди я попита дали да се обръща към нея с професор или с другарко, тя го обвини в расизъм.

Докато републиканците се надпреварваха да я нападат, демократите им се надсмиваха, че изпадат в "червена паника", а Омарова постепенно възвърна самочувствието си Припомни им част от бляскавата си преподавателска кариера, докторската си степен по право и философия, преподаването в Станфорд, Северна Каролина и Корнелския университет, но най-вече факта, че именно администрацията на президента Джордж Буш я е поканила за съветник по финансовата политика.

Какъв ще бъде крайният резултат от полето на сражението и дали Байдън ще смени кандидатурата, засега не е ясно. Но докато се чака финалното решение, Америка пламна от възмущение как Путин вкарва троянски кон във финансовата система, а

Русия настръхна от възмущение

как дори кадърните хора от Изток нямат шанс да се издигат в кариерата на Запад, защото там не оценявали експертно, а геополитически.Казахстанските медии се включиха дебата като припомниха на САЩ, че Нур Султан е един от малкото истински техни приятели в Азия, а китайските им колеги използваха случая, за да призоват своите експерти да се завърнат по родните места, където ги ценят повече от чужденците и ще ги посрещнат с почести.

Геополитическият спектакъл разтърси целия финансов свят, но в никой не остана съмнението, че режисьорите не са политиците. И че банкерите не търпят дори малки камъчета в скъпите си обувки.

Не комунизма, а монетаризма е в основата на грандиозния скандал с назначението. Това, което Омарова иска да направи, е да промени изцяло зависимостите във финансовата система и да преразпредели ресурсите, досега с дестинация "Най-богатите". Тя твърди, че причина за това е фактът, че липсва директна връзка на Феда с хората, участващи в икономиката и това е довело до възхода на криптовалутите. Според нея изходът от ситуацията е по-широкото приемане на

идеята за универсален основен доход

и подкрепата за публичното банкиране, така че финансовата система да стане по-приобщаваща и по-справедлива. Това пък минава през директни сметки на Феда за всички граждани, което е погребален марш в ушите на частните банкери.

Проф. Омарова обръща с хастара схемата и иска Феда да се намесва от името на малкия човек, вместо да подкрепя само големите банки и големите предприятия. Нейният призив за мигриране на депозити и генериране на кредити към Феда, тепърва ще взривява банковия сектор, започвайки като зрелищен спектакълът на изслушването в Сената.

Това може и да не вещае добро начало за бъдеща трансформация на финансовата система. Но пък е поредното доказателство, че

хеликоптерът на парите никога не се пилотира от начинаещ политик

Както и че икономиката няма нищо общо със законите на физиката.За Омарова засега остава утехата, че е първата жена от азиатски произход, която има реалния шанс да бъде назначена на такъв висок пост в президентската администрация на САЩ и за цялата й 158-годишна история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай