Кацаров: Европейският зелен пакт е шанс за модернизация

Ясен Кацаров сподели, че през последното десетилетие пазарът на труда се променя непрекъснато

Кацаров: Европейският зелен пакт е шанс за модернизация | StandartNews.com

"Преходът към нисковъглеродна икономика изисква въвеждане на редица мерки, които ще предотвратят евентуални социални и екологични проблеми в регионите, зависими от въглища. "Всички ние сме наясно, че животът на въглищните ТЕЦ-ове и като цяло въглищните находища, ще се промени. Става въпрос обаче за един период от поне 10 до 15 години, през който ще се осъществява трансформацията на енергийния сектор. Големият въпрос е какво ще стане с хората, работещи в централите и как тези региони могат да се развият. Говорим за хиляди човешки съдби". Това каза Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник". Той бе категоричен, че промените, които предстоят, не трябва да се случат за сметка на работниците.

Ясен Кацаров сподели, че през последното десетилетие пазарът на труда се променя непрекъснато. „Глобализацията и светът на технологиите водят до ликвидирането на милиони работни места всяка година. Нека трансформацията на енергийния сектор не бъде поредната причина за увеличение на безработицата в България", заяви Кацаров. Според него справедливият преход трябва да бъде преход от заетост към заетост. "За да се случи, трябва да преминем през обучения и преквалификация на заетите", обясни Кацаров. Директорът на топлофикацията допълни, че задължителна част от прехода към нов тип икономика трябва да се реализира чрез запазване на работните места и повишаване на доходите на хората.

По думите на директора на "Топлофикация Перник", когато се говори за енергетика, трябва да се мисли за запазването на енергийната сигурност. "От стратегическо значение за независимостта на енергетиката ни е запазването на топлофикациите, които осигуряват голяма част от електроенергията в България. "Българската електроенергийна система няма как да се справи без този тип мощности. Не само като директор на ТЕЦ, но и като експерт, мога да кажа, че в страната ни няма друг стабилен алтернативен енергоизточник алтернатива на въглищните централи. За сега с енергията, добивана от вятъра и слънцето, не може да се задвижват производствени мощности в промишлеността. За това трябва да обединим усилия и да намерим най-доброто решение за въглищните централи у нас, защото те са пряко свързани с националната сигурност на страната ", обясни Кацаров.

"Енергийният преход не е утопия, той е необходимост. Предизвикателство, което обединява, а не разделя и именно по тази причина преходът трябва да бъде балансиран и плавен, така че да се вземат под внимание националните специфики на страната. Той трябва да бъде насърчаван чрез дългосрочни решения на държавно ниво, чрез които да се избегнат структурни сривове и социални проблеми", заяви Кацаров. Според него, за да бъде успешен обаче, трябва да се инициира сериозен и задълбочен интерес у всички заинтересовани страни – от синдикати и представители на гражданския сектор и бизнеса, до местните, националните и европейските институции. "Като директор на топлофикация, работеща все още на въглища, мога да Ви уверя, че влагаме огромен финансов ресурс, за да работим в унисон с европейските екоизисквания. Вярвам обаче, че ключът към успешната трансформация на въгледобивните райони е и мобилизирането на местната власт. Те трябва да се включат активно, да обменят идеи за справяне със специфичните за всеки регион проблеми", посочи директорът на предприятието. 

"В "Топлофикация Перник" работим по реализиране на проект за преминаване изцяло на природен газ през летния сезон. С внедряването в експлоатация на новите когенерационни мощности клиентите ни ще получават екологична енергия. Въвеждането на технологията е част от процеса на трансформация на „Топлофикация Перник“, свързана с постигане на целите на Зелената сделка", обясни Ясен Кацаров. По думите му внедряването на мощностите в режим на работа ще доведе до подобряване на екологичните показатели и до повишаване на сигурността на производството на енергия. "В началото на годината получихме разрешение от Община Перник за изграждането и монтажа на когенераторите.“ допълни Кацаров. На въпроса как вижда във времето да стартира реализирането на този мащабен проект, директорът на „Топлофикация Перник” поясни, че с оглед на задължителните по закон процедури, които трябва да бъдат извършени, най-реалистично е да завършат проекта есента. "Планирали сме строителите да работят на две смени, когато е възможно и където е възможно. Идеята ни е до есента да се изгради халето на новия цех, така че да се работи вътре и през зимата”, каза Кацаров.

Директорът на предприятието обясни, че възнамеряват първоначално да експлоатират съоръженията до 8 000 часа годишно, което ще доведе до рязко намаляване на използването на въглища и едновременно ще допринесе за чувствително подобряване на показателите на Топлофикация Перник за изпусканите емисии в атмосферния въздух. "Замяната на въглищата с природен газ ще доведе до изпълнение на изискванията на Европейския съюз. Амбицията ни е в следващите години да създадем напълно екологично производство на електрическа и топлинна енергия в Перник", категоричен бе Кацаров. В едно изречение директорът на "Топлофикация Перник" обобщи, че енергийният преход ще бъде успешен в България само, ако всички работят заедно и покажат, че повече неща ни свързват, отколкото разделят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай