Каримански и Гюров начератаха червената линия за БНБ

Двамата са категорични, че не трябва да отстъпваме от сегашния курс на еврото

Каримански и Гюров начератаха червената линия за БНБ | StandartNews.com

Двамата кандидати за управител на БНБ Любомир Каримански и Андрей Гюров представиха визията си за развитие на централната банка пред комисията по бюджет и финанси към парламента и отговориха на депутатски въпроси.

Двамата бяха категорични, че ще държат страната ни да влезе в Еврозоната при фиксиран курс на лева към еврото от 1,95583, какъвто е в момента.  „Трябва да имаме единство, че тази червена линия не бива да се прекрачва и това да бъде естествено продължение на Паричния съвет (Валутния борд), изтъкна Каримански. „Има решение, че присъединяването ще стане при сегашния курс“, посочи и Гюров, като добави, че този аргумент трябва да се защити. „Аз съм човек, който е минал през 90-те години. Преживял съм и хиперинфлация, и девалвация, и деноминация“, добави настоящият депутат от „Проддължаваме промяна“.

Той бе запитан за опита си в банковата сфера, тъй като в последните 13 години е работил извън системата.

„Това беше осъзнат избор от моя страна. Съзнателно избрах да мина в академичната среда“, обясни кандидатът за шеф на БНБ. Преди 13 години той напуснал ръководна длъжност в банка в Австрия. "Тогава първото обаждане, което получих, беше от шефа на надзора на Австрийската национална банка", изтъкна Гюров. Той обаче отказал предложения му висок пост в институцията, за да се отдаде на преподавателска дейност.  През това време е правил анализи за големи австрийски банки. По думите му, това че през тези години е бил извън банковата система, не е минус, а плюс и му дава един добър страничен поглед.

Любомир Каримаснски пък посочи като пръв приоритет банките да излязат в добро състояние от ковид пандемията. Второто нещо, за което трябва да се работи е дигитализацията в секттора, а третият основен приоритет - справянето с нововъзникналите спешни, екстремини рискове, смята кандидатът за управител на БНБ.

"Трябва да направим всичко възможно за интегритет между финтех институциите и банковия сектор", посочи още Каримански. Според него финтех компаниите трябва да станат мост към търговските банки, а не да бъдат разглеждани като тяхна конкуренция. Затова е необходимо Централната банка да бъде администратор на „пясъчници“ за интеграция на тези технологии в банковия сектор.

Андрей Гюров също смята, че България може да бъде пионер по отношение на развитието на дигителните финанси. „Има вече проект за дигитално евро. Този проект не напредва така, както би се желала на ЕЦБ. България е добра позоиция с компаниите, които са тук във финтех индустрията, да изиграе ролята на „пясъчник“, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай