Калин Христов: Изборите забавят икономиката

Трябват структурни реформи, а не излишно харчене, смята финансовият министър

Калин Христов: Изборите забавят икономиката | StandartNews.com

София. Политическата обстановка в страната е забавила икономиката, но след изборите се очаква тя да започне да се възстановява, така че да стигне очаквания ръст от 1%, смята служебният финансов министър Калин Христов. По думите му,  няма опасност от неизпълнение на бюджета за тази година. Той успокои, че фискалният резерв е 5,3 млрд. лева и няма да падне под законовия минимум.

Христов обяснява, че политическият цикъл неизбежно забавя икономическата активност от гледна точка най-вече на инвестициите, но влияе и на потреблението. Когато хората се чувстват несигурни, отлагат или потискат потреблението си и това се вижда в данните, каза Христов, цитиран от Дарик радио.

Бившият подуправител на БНБ призова за структурни реформи, вместо излишно харчене. Структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично, каза Христов. „Това наблюдаваме в Гърция, Испания и Кипър. Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулира икономиката", добави още финансовият министър, съобщи Дарик, като цитира интервю на министъра.

Христов посочи, че отлагането във времето на възстановяването на икономиката води и до преоценка на прогнозата за заетостта - през тази година все още ще има спад
на заетостта от 2,4 процента, а едва през следващата се очаква минимален растеж на заетостта от 0,4 процента.

Освен това бюджетите ще трябва да са на дефицит през следващите години и балансиран може да има едва през 2017 г. Дефицитите обаче трябва да бъдат умерени. "Говоренето за това как страната може да реализира висок бюджетен дефицит, за да постигне някакво стимулиране на икономиката, е в значителна степен несериозно, тъй като ние имаме ангажименти, произтичащи от Фискалния пакт, но и опитът показва, че дефицитите задълбочават проблеми в икономиката, а не ги решават", допълни финансовият министър.

Христов успокои и за средствата във фискалния резерв, който беше паднал до критично ниско ниво. "Към момента той е вече почти 5.3 млрд. лв. Предстоят месеци, които са силни от гледна точка на приходите, така че със сигурност във фискалния резерв ще има достатъчно пари да бъде платена облигацията през август и в края на годината резервът да е над нивото, предвидено по закон. Развитието на данните вече толкова ясно показват това, че не виждам кой би се наел да го оспорва", заяви Калин Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай