Какво се случи на Капитан Андреево, след като БАБХ пое контрола за вноса

Заместник-министър Христанов разказа за промените

Какво се случи на Капитан Андреево, след като БАБХ пое контрола за вноса | StandartNews.com

Какво се случи на граничния пункт "Капитан Андреево"  след като Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) възстанови държавния контрол върху вноса на плодове и зеленчуци, прекъсвайки договора с частна фирма, извършвала повече от 10 години лабораторните анализи на стоките от трети страни?

Преди повече от месец премиерът Кирил Петков на място инспектира дейността на фирмата, приходите от които се оказаха почти символични, след като одитори направиха съответните проверки в БАБХ. Преди това пък изпълнителният директор на агенцията проф. Христо Даскалов съобщи как в началото на годината бивш депутат се опитал да му даде рушвет с искане за продължаване на договора с тази фирма.   

Междувременно на границата се появиха и опашки от тирове в посока от Турция. 

Пред Синор.бг потърси мнението на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов. Той посочи, че една от радикалните промени, случили се след проверките на агенцията, е, че само за 160 часа от поемането на контрола в сметките на БАБХ са постъпили 770 хиляди лева от такси. Или, ако се сметне на годишна база, ясно ще се види колко държавни средства ще бъдат внесени в бюджета, сравнявайки със символични вноски в бюджета, реализирани досега.

Другият резултат от възстановяването на държавния контрол е този, че „турската страна вече ни носи на ръце”. В края на миналата седмица българската администрация проведе среща с турските износители и с транспортните фирми, пред които е представен целият пакет от промени, които ще бъдат извършени, така че контролът по границата да бъде ефективен, без да пречи на бизнеса. „На финала на тази среща турският бизнес ни изпрати с ръкопляскания”, посочи Христанов. Което и за страничния наблюдател ясно показва колко съмнителен е бил контролът, извършван от фирмата, преди държавата да поеме лабораторните анализи на плодовете и зеленчуците и какъв натиск е оказван върху преминаващите. Ще припомним, че при посещението на премиера Кирил Петков се видя липсата на камери за наблюдение на помещението, където се извършва товаро-разтоварването на камионите.

Веднага след срещата с бизнеса и с българската администрация турският посланик в България също заяви пред медиите, че проблем на „Капитан Андреево” няма, което още веднъж доказва, че турският бизнес аплодира решението на Министерството на земеделието коренно да промени досегашните практики.

От миналия понеделник и представители на  българските асоциации, производители на плодове и зеленчуци, са започнали да се обаждат в агроведомството с благодарност, посочвайки как „оборотите им са скочили с 30% за няколко дни, след като променихме системата на контрол по границата”, съобщи още Христанов.

Той посочи, че „в страната не съществува частен оператор, който би могъл да организира този контрол така, както ще го направи държавата. „Самото преструктуриране на БАБХ не е решение, което съм го взел сам. То е резултат от консултации с множество институции, включително и с турската страна. Беше направена оценка на риска, минахме през различните обвързаности, на които цялото общество беше свидетел досега. Това е изключително чувствителна тема, а нашата работа е да отстояваме интереса на държавата”, поясни още зам. министър Христанов.

И подробно разясни намеренията на правителството за бъдещия проект, така че да бъде ускорен транспортният поток Азия – Европа. На „Капитан Андреево” ще вкараме още две ленти за хладилни камиони, защото България възнамерява да разшири капацитета на границата към Лесово. Освен вноса на плодове и зеленчуци в бъдеще ще се проверяват и товарите с месо и продукти.

Сега годишно през границата минават 1,2 млн. тона стоки, които подлежат на контрол от БАБХ. Само за първите 4 месеца на тази година агенцията отчита 18% ръст в този поток спрямо миналата година. „Очакваме до края на годината да достигнем 50% ръст в обемите на храни. А през следващите една или две години да имаме още 50% ръст, защото ще започнем подобен контрол и на месните продукти”, обясни Иван Христанов. И допълни, че цялото преструктуриране ще се ръководи от Съвета за граничен контрол, който беше създаден със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на 27 май, миналия петък. Самият Христанов е определен като представител на Министерството на земеделието в този съвет.

„Чрез този съвет ние ще бетонираме контрола по границата и това ще бъде разписано в новото законодателство, върху което ще работим. Целта е да отстояваме с всички възможни механизми ефективната система за контрол, така че по границата повече да не се слагат оператори, които не отговорят на критерия за оценка на риска”, съобщи в интервюто за Синор. зам. министър Христанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай